Lukijalta: Missä ovat Mikkelin Vesiliikelaitoksen taseeseen kerätyt miljoonat?

Mikkelin Vesiliikelaitos on tehnyt vuosien ajan ylijäämää reilut kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Vuoden 2018 tilinpäätös osoittaa noin 18 miljoonan kokonaisylijäämää.

Vesilaitos on osa Mikkelin kaupunkikonsernia. Sillä ei ole edes itse hallitsemaansa pankkitiliä, vesimaksut valuvat kaupungin pohjattomaan kassaan.

Vesilaitoksella on käynnissä lähes 60 miljoonan jätevedenpuhdistamohanke. Uusi Metsäsairilan puhdistamo avataan vuoden 2020 syksyllä.

Hankkeen osarahoittamiseksi kaupunki määräsi laitoksen keräämään ylijäämää jo kymmenen vuotta sitten. Rahaa on kerätty taseeseen jo tuo 18 miljoonaa, tämän päivän arvoin.

Missä rahat ovat? Missä taseen 18 miljoonaa euroa luuraavat? Ei missään.

Omistajana kaupunki ei salline Vesiliikelaitoksen hyödyntää kertyneitä tasevaroja uuteen puhdistamoon, koska kootut varat on jo ”hyödynnetty” käyttötaloudessa kuntapalvelujen tuottamiseen.

Tällöin ongelma on, että jos kerätyllä ylijäämällä rahoitettaisiin uutta puhdistamoa, romahduttaisi se kaupungin kokonaistaseen yhä enemmän alijäämäisemmäksi.

Palvelut on oltava Mikkelissäkin kunnossa, mutta Vesilaitoksen ylijäämien käyttö muualla tarkoittaa tosiasiallisesti vesimaksuilla kerättäviä piiloveroja.

Vesimaksut eivät lain mukaan ole veroja, niillä katetaan vain vesihuollon kustannukset.

Nyt viimeistään virkamiehillä ja päättäjillä on peiliin katsomisen paikka. Silmät reilusti avoimina.

Jiitee Hartikainen
FM
Mikkeli

Vesilaitoksen talousarvio ja taloussuunnitelma eivät sisällä taseeseen kertyneiden ylijäämien hyödyntämistä tulevina vuosina.
Osa ylijäämästä on taseessa varauksina, joiden vaikutus tuloslaskelmaan sovitaan kaupungin tilinpäätösvaiheessa aina erikseen.

Reijo Turkki
johtaja
Mikkelin Vesilaitos