Lukijalta: Suomen kaivoslaki on kuin suoraan siirtomaa-ajalta

Kaivoslaki vuodelta 2011 kaipaa pikaista uudistusta.

Lain valmisteluvaiheessa kuunneltiin liikaa kaivosteollisuuden ääntä. Laki nykymuodossaan houkuttelee ulkomaisia kaivosyhtiöitä ryntäämään Suomeen.

Ja mikäpä on rynnätessä, kun maamme lainsäätäjät ovat niin rähmällään luonnonvarojen hyötykäytön suhteen.

Nykyisessä kaivoslaissa on neljä valuvikaa: valtauskäytäntö, olemattomat rojaltit, puutteellinen verotus ja heikko ympäristövastuujärjestelmä.

Kaivosmineraalien suhteen Suomessa on edelleen käytössä löytäjä saa pitää -periaate. Valtiolle ei makseta rojalteja eli käyttöoikeuskorvauksia. Rojalteja eivät saa riittävästi myöskään maanomistajat.

Kaivosyhtiöitä ei veroteta normaalikäytännön mukaisesti, vaan niille mahdollistetaan verosuunnittelu. Kaivosyhtiöt eivät myöskään joudu vastuuseen aiheuttamistaan vahingoista, vastuun kantavat viime kädessä suomalaiset veronmaksajat.

Näin suuria epäkohtia on ilmeisesti Arkadianmäellä ylivoimaista ymmärtää. Kansallinen etu on unohdettu. Suomeen tulee säätää kaivosvero ja perustaa vahinkovastuurahasto. Näillä varmistetaan luonnonsuojelulliset näkökohdat.

Toivoa kaivosveron säätämisestä on, koska puolueet jo ilmoittivat sen olevan mahdollista. Vaalikeväänä tosin on pidettävä mielessä, että äänten kalastelu on käynnissä. Kannattaa siis allekirjoittaa 15.1. liikkeelle lähtevä kansalaisaloite, jolla penätään muutosta kaivoslakiin.

On viimeinen hetki oppia arvostamaan luontoa eikä nähdä sitä vain riiston kohteena. Luonto ei loputtomiin kestä ryöstökäyttöä. Ihminen ei omista maapalloa, vaikka uusliberalistit niin ajattelevat.

Ahneuden alttarille ei tule uhrata suomalaisia mineraaleja. On aika ymmärtää ihmisen ja luonnon välinen suhde maapallon tulevaisuuden kannalta. Tulevat sukupolvet eivät arvosta sukupolvemme luonnonsuojelullisia virheitä, joiden kanssa he joutuvat elämään.

Antti Kivimäki
puheenjohtaja
kristillisdemokraatit Pieksämäki