Mielipide: Aluekoulujen rakentamisessa on vielä pohdittavaa

Mikkelin kaupunginvaltuusto hyväksyi 16.3. Urpolan 850 oppilaan puukoulun 28,5 miljoonan euron hankesuunnitelman.

Nyt on tärkeää, että mikkeliläiset yritykset saavat työtä ja että koulusta tulee monikäyttöinen ja terve.

Urpolan koulu oli alun perin tarkoitus rakentaa elinkaarimallilla eli koulun rakentava yritys vastaisi rakennuksen kunnosta 20 vuotta, jonka jälkeen kaupunki lunastaisi rakennuksen itselleen.

Kaupunginhallitus sai Mikkelin yrittäjien hallitukselta huhtikuussa 2019 kirjallisen vetoomuksen elinkaarimallin muuttamisesta. Muuten paikallisilla yrityksillä ei olisi mahdollisuuksia pärjätä tarjouskilpailun pisteytyksessä ja rakentajaksi tulisi valtakunnallinen yritys.

Kaupunginhallitus muutti yrittäjien toivomuksesta Urpolan koulun rahoitusmallin omalainaiseksi taselainaksi.

Samalla ajateltiin, että omalainaisen koulun halvemman hinnan takia säästyneitä rahoja käytettäisiin koulun parempaan kiinteistönhoitoon. Virheistä oli opittu.

itäisen aluekoulun rakentamiseen on jäämässä vain kahdeksan miljoonaa.

Oli rahoitusmalli tai rakennusmateriaali mikä tahansa, urakan voi silti voittaa muu kuin mikkeliläinen yritys.

Toinen ongelma on, että alkuperäisessä suunnitelmassa uusien aluekoulujen kustannusarvio oli yhteensä 37 miljoonaa euroa.

Nyt itäisen aluekoulun rakentamiseen on jäämässä vain kahdeksan miljoonaa. Sillä ei rakenneta 650 oppilaan koulua. Itäisen aluekoulun hankesuunnitelmaa käsitellään mahdollisesti keväällä 2021.

Urpolan puukoulun mainosarvo tulee hyödyntää tehokkaasti. Jo rakennusvaiheessa 3 – 4 kerroksinen 850 oppilaan monikäyttöinen puukoulu saa valtakunnallista julkisuutta, vierailijoita myös ulkomailta sekä päivittäin Viitostiellä noin 10 000 autoilijan katseet.

kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen (sd.)

Mikkeli