Mielipide: Nyt on Anttolan iskun paikka!

Vaikka pandemia helpottaisi ja matkustusrajoitukset höllenisivät, siitä huolimatta Ylen teettämän tutkimuksen mukaan 55 prosenttia suomalaisista ei aio lähteä heti lomallaan ulkomaanmatkalle!

Tämä tarkoittanee, että kotimaan matkailulle tarjoutuu toinen tilaisuus tehdä itsestään kiinnostava kohde omille kansalaisille.

Viime keväänä kohdattiin tämä positiivinen korona-ilmiö vähintään ”housut kintussa”, sillä buustiin, mikä koettiin kotimaan lomalaisten vastaanottamiseksi, ei osattu varautua riittävästi.

Nyt yllätystä ei pidä päästää syntymään, sillä nyt meillä on käsitys siitä mihin tulee varautua ollaksemme valmiina vastaanottamaan kysyntä.

Nyt ei ole pelkästään kysymys siitä, että saamme loma-asukkaat ja muut lomanviettäjät tulemaan ja viihtymään Anttolaan. Meidän tulee tehdä kaikkemme että he myös muuttavat asumaan tänne!

Anttolan tulee osoittaa, että täällä on todella kaikki tekijät, jotka mahdollistavat hyvän ja laadukkaan elämän puhtaassa ja turvallisessa ympäristössä. Että Anttolassa asuu ihmisiä jotka haluavat heidät tänne, osaksi yhteisöä.

Koronan mukanaan tuoma etätyömahdollisuus tai -pakko on tuonut loma-asunnoille lisää käyttöastetta.

Loma-asunnolla vietetty entistä pidempi aika voi johtaa ja on jo johtanut siihen harkintaan, että asuminen siellä muuttuisi vakituiseksi asumiseksi.

Palvelujen laadullisuus, saatavuus ja kattavuus sekä toimivat tietoliikenneyhteydet, digitalisuus, ovat perusedellytyksiä tälle päätökselle.

Edelleen tälle jatkumona voisi olla myös se harkinta, että josko myös mahdollinen yritystoiminta voisi siirtyä lähemmäksi tulevaa asuinpaikkaa.

Ensi syksynä Anttolassa aloittaa peruskoulun 20 uutta ekaluokkalaista.

”Suomalaiset asuvat pääasiassa kaupungeissa, mutta kaipaavat silti maaseutua. Taloustutkimuksen kyselyn mukaan he asuisivat mieluiten kaupungin ympäryskunnassa”, uutisoi Taloussanomat (TS 28.8.-20).

Tutkimuksen mukaan 45 prosenttia lapsiperheistä pitää parhaana paikkana asua maaseutukaupunkia tai sen lähiötä.

Kehitysnäkymää tukee myös Keski-Euroopan suurissa kaupungeissa jo havaittu ilmiö. Nuoret lapsiperheet hakeutuvat maaseudulle tai maaseutumaisiin lähiöihin.

Perusteena ovat muun muassa edullisemmat elinkustannukset sekä puhdas ja turvallinen kasvuympäristö, joka on symbioosissa luonnon kanssa.

Myös Anttolassa on vahvoja viitteitä tästä kehityksestä sillä tämänhetkisten tietojen mukaan ensi syksynä Anttolassa aloittaa peruskoulun 20 uutta ekaluokkalaista.

Minun kaksi peruskouluikäistä ja kaksi kohta esikouluikäistä lastenlastani elävät Anttolassa ilmeisen onnellista ja virikerikasta elämää. He ovat varmasti iloisia siitä, että alueelle tulee lisää uusia lapsia.

Eli siis: Äkkiä Anttolaan.

Jarmo Vuorinen

yrittäjä, ravintoloitsija

Anttolan asukasyhdistys ry., puheenjohtaja

Anttolan keskustan yleissuunnitelma, ohjausryhmän jäsen