Lukijalta: Järvi-Suomen peruskirja suojelee maaseudut hengiltä

Järvi-Suomen peruskirjan allekirjoituksella kunnat sitoutuvat suojelemaan alueensa vesistöä ja edistämään alueen elinvoimaa.

Asiakirja on taas yksi kaupunkien ja herrojen keino panna vauhtia maaseutujen tyhjennykselle. Kun hankkeen ajomiehetkin ovat kaupunkien ja ely-keskusten virkamiehiä, eivät tavoitteet jää epäselviksi.

Tavoitteiden sisällössä on täydellinen ristiriita kaupunkien ja maaseutujen välillä. Jos maalaiskunnat haluavat pitää alueensa hengissä, ei se onnistu suojelulla.

Elinvoiman rakentaminen vaatii vahvuuksien, kuten vesistöjen, hyödyntämistä.
Hyödyntäminen tarkoittaa, ettei vahvuuksia pilata vaan tasapaino säilyy. Ei kukaan pasko omaan pesäänsä.

Elinvoimainen hanke maaseudulla ei välttämättä ole sitä kaupunkien kannalta. Heidän elinvoimaansa palvelee suojelulla maaseuduille saadut laajat virkistysalueet eikä yritystoiminta vesistöjen rannoilla.

Kun vielä tällainen sitoumus joutuu viherpiipertäjien ja suojelijoiden käsiin, on heillä taas lisää perusteluja kaataa monta maaseudun kehityshanketta. Lainsäädäntöä suojelusta on harmiksi asti.

Monessa maalaiskunnassa pohditaan, miten alueelle saataisiin elinvoimaa. Kuntien tulee toimia itsekkäästi omien etujen mukaisesti eikä sortua taas kerran nenästä vedettäväksi.

Martti Laine
kunnanvaltuuston 2. varapuheenjohtaja (kok. sit.)
Puumala

Luetuimmat