Lukijalta: Antakaa meidän nauttia lupiinien kauneudesta ja käyttäkää tarmonne vaikka pujon hävittämiseen

Hyvä Jukka Pöyry. Luin (L-S 13.7.) mielipiteenne lupiineista.

Ette ilmiselvästi ole kuulleet Helsingin yliopiston kasvitieteen laitoksen professorin radiopuhetta lupiinin puolesta, kun vaaditte kasvin hävittämistä.

Professorin mukaan lupiini kuuluu hernekasvien sukuun, on niin sanottu maanparantajakasvi, joka sitoo typpeä maaperään ja tekee sen suotuisaksi muiden kasvien juurtua.

Se siis edesauttaa valtateiden hiekka- ja sorapientareiden muuttumista suotuisammaksi muiden kasvien juurtua ja kasvaa. Ja on sillä esteettistäkin arvoa.

Kesäkukkien peittämät tienpenkat ovat pikkuteiden varsilla tälläkin hetkellä ja kuuluvat aikakauteen, jolloin maaseudulla oli elämää ja eläimiä nykyistä enemmän.

Ajan kanssa kukkia alkaa näkyä enemmän myös valtateiden varsilla lupiinien seassa, kunhan maaperä on tasaantunut ja parantunut lupiinien ansiosta.

Ilman lupiineita tienpenkat valtaisivat nokkoset, ohdakkeet, savikat ja muut rikkakasvit kuten pujo, joka on allergisille hankala kasvi.

Taannoin Allergialiitto masinoi kampanjan ”kitke pujo päivässä” allergiasta kärsivien elämän helpottamiseksi, mutta eipä se tulta iskenyt.

Ei Vihreiden joukossa, jotka yleensä ovat kirkasotsaisesti maailmaa pelastamassa ja olosuhteita parantamassa, eikä tavallisen kansan parissa. Liekö pujo ollut kasvina tuntematon?

Lupiinin sijasta tarmo kannattaa suunnata pujon kitkemiseen ja innostaa muutkin sen kimppuun, sillä se ei ole mikään maailman kaunistus ja aiheuttaa vakavia oireita ja terveyshaittoja allergisille ihmisille.

Antakaa meidän muiden, ja meitä on paljon, nauttia lupiinien eri värisävyistä ja kasvien runsaudesta. Lupiinit tekevät tärkeää tehtävää silmänilona ja maanparantajana.

Kun lupiini on kukkinut, sen voi niittää alas odottamaan seuraavaa kukintakautta.
Maailmassa on taatusti tärkeämpääkin tekemistä kuin lupiinin vainoaminen.

Marja-Leena Ranta
Mäntyharju