Lukijalta: Kuri on höltynyt sekä kouluissa että kodeissa, nyt tarvitaan pikainen ryhtiliike kummassakin

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen esitti Helsingin Sanomissa 3.10. terveen kannanoton siitä, että koulu ei voi menestyä vain viihdyttämällä.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen esitti Helsingin Sanomissa 3.10. terveen kannanoton siitä, että koulu ei voi menestyä vain viihdyttämällä. On helppo yhtyä Luukkaisen ajatuksiin ja toivoa, että kannanotto koulun todellisesta perustehtävästä eli oppilaiden opettamisesta ja oppilaiden oppimisesta avaa keskustelun koko valtakunnassa tästä asiasta.
 
Haluan jatkaa Luukkaisen keskustelua koulukurista. Koulurauha ei palaa ilman kunnollista kurinpalautusta, sillä olemme antaneet opettajien menettää otettaan oppilaisiin liian pitkään. Kouluihin tarvitaan porkkanoiden ohella kunnon kuria.
Osa vanhemmista on myös syyllinen tähän, sillä vanhempien tulee pikku hiljaa ymmärtää, että heidän lapsensa käyvät koulua yhteiskunnan kustantamassa laitoksessa, jossa opetuksen toteuttajina sekä kurin ja järjestyksen ylläpitäjinä ovat opettajat. Vanhempien tehtävä ei ole arvostella opettajia, vaan tukea heitä.

Opettajien työkalupakkiin pitää lisätä nopeasti mahdollisuus oppilaalle annettavaan huomautukseen, varoitukseen ja määräaikaiseen koulusta erottamiseen.Kuulin opettajaharjoitteluni lomassa virassa toimivien opettajien kertomuksia siitä, kuinka kouluun on rynnännyt raivostuneita vanhempia tilanteessa, jossa häiriköintiin ja huonoon käytökseen on puututtu. Vanhemmat ovat haukkuneet opettajia sen sijaan, että olisivat tukeneet opettajaa saamaan oppilas palaamaan ruotuun käyttäytymisessään ja opinnoissaan.
Opettajien työkalupakkiin pitää lisätä nopeasti mahdollisuus oppilaalle annettavaan huomautukseen, varoitukseen ja määräaikaiseen koulusta erottamiseen. Oppilaiden tulee ymmärtää, ettei koulussa olla heidän vaan koulun ehdoilla. Samalla opettajien tulee ymmärtää, että he eivät ole  kavereita vaan kasvattajia ja opettajia. Samaa kaivattaisiin vanhemmilta, sillä he eivät ole lastensa kavereita, vaan turvallisia isiä ja äitejä, kasvattajia ja auktoriteetteja.

Ymmärretäänkö sitä, että ilman sääntöjä ja kuria kasvavat lapset jatkavat mahdollisesti samaa ajattelua myös aikuisina?
Miten rakennetaan perhe, jossa ajatellaan itsekkäästi ja kuvitellaan, että vain minä olen oikeassa ja saan tehdä mitä haluan? Miten toimitaan työyhteisössä, jos työntekijä ei arvosta esimiehiään ja työkavereitaan ja kulkee omaa polkuaan? Haluammeko kasvattaa yhteiskuntaan sukupolven, jolta puuttuvat selkeät perussäännöt omasta elämästään?
Aloitetaan kurinpalautus kodeissa ja kouluissa ja rakennetaan sukupolvi, joka ymmärtää kurin ja järjestyksen olevan osa tasapainoista ja turvallista elämää.

Jyrki Haapala
Anttola

Luetuimmat