Lukijalta: Unelmat vastaan todellisuus

Löysin laatikosta Helsingin Sanomista lokakuussa 1989 saksimani tutkimustuloksen. Oli tutkittu suurten ikäluokkien, silloin kiihkeimpiä ruuhkavuosiaan eläneiden 40—45 -vuotiaiden tulevaisuuden toiveita ja arvoja.

Kohderyhmä oli saanut oman nimenkin, nyt jo unohdetun "suprat". Suprien, suurten ikäluokkien, haaveita olivat sapattivapaat sekä varhaiseläkkeelle pääsy. Puolet ilmoitti haaveekseen muuton lämpimiin maihin kuten Espanjaan joko pysyvästi tai osaksi vuotta.

Myös mökkeily ja luonnonläheinen elämä kiinnostivat. Sitä vastoin työn arvostus ja isänmaallisuus olivat toissijaisia arvoja. Myöskään perinnön kartuttaminen ei ollut tärkeää, vaan haluttiin käyttää ansiot matkusteluun ja omien kiinnostuksenkohteiden toteuttamiseen.

"Tuhlaamme lastemme perintöä" sopi motoksi enimmälle osalle supria. Tosin enemmistö toivoi lastensa menestymistä elämässä.

Toisin on käynyt suurimmalle osalle. Muutaman vuoden päässä odottanut lama romutti monien elämän. Jätti-irtisanomiset, konkurssit ja ylisuurten lainojen korkotaso aiheuttvat henkilökohtaisia tragedioita, joista ei osin ole vieläkään toivuttu.

Jatkoa seurasi. 1995 keksittiin eläkkeiden taitettu indeksi. Näin leikattiin varsinkin suurten ikäluokkien jo hankittua eläkettä, jopa varsin tuntuvasti. Näin odotettavissa oleva eläke oli enää vain noin 60 prosenttia palkasta.

Valheellisesti väliaikaiseksi tarkoitettu leikkaus on sittemmin pudottanut eläketason noin 45 prosenttiin palkasta. Harkittu petos on aiheuttanut sen, että pienemmät työeläkkeet eivät enää riitä kuin sinnittelemiseen.

Samalla kun jotkut nauttivat jättieläkkeistään. Kun vertaa aikaisempaa tutkimustulosta toteutuneeseen, voidaan sanoa että meistä on tullut suurimmaksi osaksi paariasukupolvi!

Menetämme ostovoimaamme prosentin vuosivauhtia. Varsinkin nykyhallituksen toimesta on pienituloisten ja eläkkeensaajien ostovoima laskenut, samalla kun muiden ryhmien ostovoima on noussut pysynyt ennallaan. Lähes 85 000 allekirjoitusta kerännyt eläkeläisten kansalaisadressi keväällä 2017 herätti kansanedustajissa lähinnä hilpeyttä.

Varsinkin demarit pyrkivät tulevissa vaaleissa keräämään eläkeläisten ääniä, Kun aikanaan vaaliuurnille käymme, kannattaa muistaa että taitetun indeksin pääarkkitehti oli Paavo Lipponen ja ensimmäiset indeksijäädytykset toteutti Antti Rinne vuonna 2015.

Veikko Elo (ps.)
Puheenjohtaja, Oikeutta Eläkeläisille ry, Etelä-Savon yhdistys