Lukijalta: Esperin maine meni

Esperi Caren vt. toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi, en kadehdi teitä. Olette joutuneet mahdottoman eteen.

Omistajanne vaatii teiltä lisää tuottoa ja voittoa. Yhtiön maine on vedetty viemäriin. Totuus on jatkossakin, tulos tai ulos. Tarkottaa vielä enemmän rahaa omistajille.

Vuonna 2016 brittiläinen sijoitusyhtiö ICG ilmoitti kissan kokoisin kirjaimin haluavansa tulla kehittämään suomalaista vanhustenhoitoa.

Rahanahneet sijoittajat eivät lähde vieraaseen maahan sosiaalityöhön. He näkevät suurvoiton mahdollisuuden, jota lisätään laillisin mutta moraalisesti kysenalaisin keinoin, verokikkailemalla rahat ”paratiisisaarille”.

Brittirahastajat ovat kehittäneet suomalaista vanhushoitoa kolme vuotta. Saaneet aikaan täydellisen skandaalin ja pilanneet yhtiön maineen pilaamisen.

Nyt yhtiön hallintoneuvostossa asti on ilmaistu suuri järkytys. Ei kerrota minkä vuoksi, mutta minä kerron. Se järkyttää sijoittajia, että rahavirrat eivät ehkä jatkossa soljukaan omaan liivintaskuun ehtymättämänä ryöppynä. Joudutaan vähän panostamaankin.

On selvä, että yhtiöiden toimitusjohtajilla on hallinnollisia töitä sekä vastuu taloudesta ja voitollisesta tuloksesta. Toimitusjohtaja, joka ei tiedä miten yhtiön toimintaprosesseissa asiat hoituvat ja väki jaksaa, ei ole tehtäviensä tasolla.

Ei riitä, että vuosijuhlassa laverrellaan: ”Meillä henkilökunta on tärkein resurssi”. Se on emävale. Tällainen toimitusjohtaja voi miettiä, mistä hänelle maksetaan kymmenkertainen palkka suoritusportaaseen nähden ja miljoonabonukset päälle.

Heini Pirttijärvi, en halua olla ennustajaeukko toimitusjohtajan pestinne pituudessa. Jos olette itsenne kanssa sinut, osaatte lähteä oma-alotteisesti.

Jossain vaiheessa omistajien ahneus ylittää tulossaavutuksenne ja saattaa tulla potkut.

Matti Paajanen
rakennusmestari, eläkeläinen
Mikkeli