Pääkirjoitus: Ministeriltä on lupa odottaa enemmän – Timo Soinin aborttikannat eivät taida vielä hallitusta kaataa

Voiko ulkoministeri toimia virkamatkallaan Suomen linjan vastaisesti? Yksi vastaus tähän saadaan, kun eduskunta äänestää Timo Soinin (sin.) luottamuksesta.

Yksi vastaus kuultiin tiistaina, kun oikeuskansleri antoi Soinille moitteet. Oikeuskansleri katsoi, että ministerin toiminnassa harkinta ja pidättyvyys olisivat olleet tarpeen, jottei syntyisi väärinkäsityksiä siitä, mitkä ovat Suomen ja mitkä Soinin kantoja.

Soini osallistui abortinvastaiseen mielenilmaukseen Kanadassa toukokuussa. Tästä nousi meteli, sillä Suomen virallisena linjana on ollut naisten oikeuksien edistäminen myös abortin kaltaisissa asioissa. Soini itse painotti oikeuskanslerin moitteiden jälkeen, ettei ole rikkonut lakia. Se nyt vielä puuttuisi. Ministeriltä on lupa odottaa enemmän.

Oppositiopuolueista SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP esittävät Soinille epäluottamusta. Myös hallituspuolueista Soinia on kritisoitu. Muun muassa savonlinnalainen Hanna Kosonen (kesk.) on korostanut, että toiminta on selvästi hallituksen linjan vastainen. Toisaalta pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on vähätellyt asiaa ja puhunut Soinin oikeudesta henkilökohtaisiin mielipiteisiin.

Niukalla enemmistöllä toimivassa monipuoluehallituksessa ei ole varaa olla kovin moraalinen.

Siniset ovat ilmoittaneet, että epäluottamus Soinille merkitsee samalla hallituksen kaatumista. Jo ennen tätä näytti selvältä, että hallituskumppanit tukevat äänestyksessä Soinia. ”Tätä kutsutaan politiikaksi”, kuten Kosonen asian lehtihaastattelussa kiteytti.

Se, että keskusta ja kokoomus lopulta hyväksyvät Soinin sooloilun kertoo siitä, että niukalla enemmistöllä toimivassa monipuoluehallituksessa ei ole varaa olla kovin moraalinen. Samalla se muistuttaa siitä, että ihmisoikeuksiin — vieläpä naisten oikeuksiin — liittyvät kysymykset ovat Suomessa yhä toisen tai kolmannen luokan ongelmia. Eivät hallitukset sellaisiin kaadu.