Pääkirjoitus: Häkkänen on yhä suosikki Orpon seuraajaksi – Kosijoita oven takana on taatusti riittänyt

Kokoomus haki viikonlopun puoluekokouksessaan suuntaa lähiaikojen oppositiopolitiikalle ja tulevaisuuden henkilövalinnoille. Puolue etsii oppositiopolitiikkaansa nyt selvästi aiempaa kovempaa voimaa ja terävyyttä. Koventuvalla verbaliikalla kokoomus haluaa haastaa hallituksen lisäksi toisen pääoppositiopuolueen, perussuomalaiset.

Ideologisesti kokoomus nosti viikonlopun puheissa kärkeen talouden ja työllisyyden. Ne ovat puolueelle tutun turvallisia teemoja. Silti puheenjohtajana jatkava Petteri Orpo viljeli puheessaan normaalia synkempää talouden kuvaa. Velkaantuminen ja massairtisanomiset ovat asioita, joilla kokoomus varoittelee kansalaisia ja piikittelee hallitusta.

Ideologisesti kokoomus ei siis yllättänyt. Suurempi huomio kiinnittyykin siihen, mitä kokoomus tekee kahden vuoden kuluttua. Petteri Orpo ei saanut nyt vastaehdokkaita. Se ei kerro koko totuutta kokoomuksen kannattajakunnan tyytyväisyydestä. Enemmänkin se kertoo siitä, että puolue haluaa lähteä seuraaviin eduskuntavaaleihin tuorein voimin.

Suosikki Orpon seuraajaksi ei puoluekokouksessa vaihtunut. Mäntyharjulainen Antti Häkkänen on ollut ja on edelleen varteenotettavin ehdokas uudeksi puheenjohtajaksi. Nyt toiseksi ehdokkaaksi nousi Häkkäsen ohella vahvan kannatuksen varapuheenjohtajaksi saanut Elina Lepomäki.

Häkkänen olisi halutessaan voinut haastaa Orpon jo nyt. Puheenjohtajaehdokkaaksi kosijoita oven takana on taatusti riittänyt. Elämäntilanne pienen tyttären isänä ei kuitenkaan ollut hänen mielestään otollisin hetki.

Häkkänen osaa myös laskelmoida, että kahden vuoden kuluttua on parempi aika puheenjohtajavaihdokseen kuin nyt. Silloin suurimman puolueen asemaa tukevasti nyt pitävän SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin kuherruskuukaudet ovat auttamattomasti takana. Lisäksi Suomi on tuolloin joka tapauksessa selvästi nykyistä enemmän velkaantunut. Julkisen talouden tila synnyttää silloin kamreerin kokoisen aukon. Siihen huutoon Häkkänen vastaa hyvin.

Uusimmat uutiset