Pääkirjoitus: Lakko päättyi, ongelmat jäivät — Postin tulevaisuus odottaa ratkaisuja omistajalta

Huoli joulukorttien lähettämisestä helpottui. Postin lakko päättyi. Parin viikon aikana kertyneiden sumien purkaminen voi kestää viikkoja, mutta olot alkavat normalisoitua jo torstaina.

Lakon päättymisestä pitää tietysti iloita. Samalla on hyvä huomata, että kokonaisuuden kannalta mittaluokaltaan joulukortteja järisyttävästi suurempia asioita jää avoimeksi.

Postilakon ratkaisua voi pitää ainakin lyhyellä tähtäimellä työntekijöiden voittona. Iso kysymys koko Postin tulevaisuudesta on kuitenkin ratkaisematta. Valtio-omistajan pitäisi kyetä jo lähitulevaisuudessa ratkaisemaan, mitä tekee kirjeiden ja lehtien jakelulle sekä pakettibisnekselle.

Siinäpä urakkaa omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolle (sd.), kun hän pääsee itse kaivamastaan kuopasta taas kuivalle maalle. Paatero on jo väläyttänyt Postin pilkkomista kahteen yhtiöön.

Postibisnes on kovassa muutoksessa, ja tulevaisuus näyttää, kuinka paljon lakko tätä muutosta vauhditti, kun ihmiset vaihtoivat esimerkiksi paperilaskujaan sähköisiksi.

Postilakon eskaloituminen laajoiksi tukilakoksi ennakoi huonoa edessä oleville työmarkkinaväännöille. Jos riita muutaman sadan hengen työehdoista uhklaa sulkea satamia, mitä nähdäänkään, kun neuvotellaan isoista asioista.

Suomessa on aina osattu lakkoilla, mutta toisaalta tiukoissa paikoissa on osattu sopiakin. Kun Suomen taloudessa eletään vähintäänkin epävarmuudessa, itse aiheutettuja vaikeuksia ei tarvittaisi.

Ylimitoitetut vaatimukset ja liioitteleva propaganda ovat osa työmarkkinaneuvottelua. Tässäkin kannattaisi pitää järki kädessä. Esimerkiksi heitot ay-jäsenmaksujen perimisen lopettamisesta voidaan tulkita haluksi murskata koko ay-liike. Sellainen tuskin lisää joustohaluja.