Pääkirjoitus: Iisalmen ihme on ihmisten synnyttämä


Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona näyttävästi Iisalmen ihmeestä. Otsikon alku provosoi: ”Luulitko, että Itä-Suomella menee huonosti?”
Iisalmen ihmeen taustalla on joukko maailmanlaajuisesti tunnettuja yrityksiä. Metsäkonejätti Ponsse, kaiuttimia tekevä Genelec, ambulansseja valmistava Profile Vehicles ja maanalaisen rakentamisen laitteita valmistava Normet edustavat kansainvälisesti arvostettua huippuosaamista. Eikä pidä unohtaa juomanvalmistaja Olviakaan.
Iisalmen sijainti ei ole ihanteellinen teolliselle toiminnalle. Silti yllä mainitut ja monet muut yritykset ovat juurtuneet Iisalmeen. Menestys ei perustu pelkästään kaupungin kokoon tai sijaintiin. Vielä tärkeämpää ovat siellä asuvat ihmiset. Iisalmeen on osunut erityisesti ennakkoluulottomia yrittäjiä, joiden rohkeus ja uutteruus sataa nyt koko seudun laariin.
Länsi-Suomi on tilastojen valossa Itä-Suomen selvästi elinvoimaisempi. Silti Itä-Suomikin voisi pärjätä nykyistä paremmin. Jos Iisalmeen vertaa,  Mikkelin seudun sijainti on paljon parempi.
Mikkelin seudulla lupaavia näkymiä aukeaa muun muassa digitoinnin ympärillä. Fujitsun keväällä käynnistynyt osaamiskeskus voi olla tässä merkittävä päänavaaja.
Helsingin Sanomien haastattelema, pitkän uran ulkomailla tehnyt Piia-Riitta Bergman muutti perheineen Iisalmeen ja aloitti Genelecin tuotantojohtajana. Nyt hän ei omien sanojensa mukaan lähtisi millään Iisalmesta.
Iisalmen elinkeinojohtaja Terho Savolainen kehuu Hesarin haastattelussa aluetta Itä-Suomen Pohjanmaaksi. Sitä Pohjanmaan henkeä voisi siirtää myös Mikkeliin. Mahdotonta se ei ole.