Pääkirjoitus: Koulut alkavat väistötiloissa

Kuuma kesä kääntyy kohta syksyyn. Varma merkki siitä on koululaisten paluu pulpettien taakse. Juvalla, Kangasniemellä, Mäntyharjussa, Pertunmaalla ja Pieksämäellä peruskoulut alkavat tänään torstaina. Mikkelissä ja Puumalassa vapaat jatkuvat vielä viikonlopun, ja Hirvensalmellakin koulu alkaa jo tiistaina.

Epidemian lailla Suomessa yleistyneet sisäilmaongelmat ovat johtaneet siihen, että merkittävä osa lapsista ja nuorista aloittaa tänäkin syksynä työnsä väistötiloissa. Pelkästään Mikkelissä väliaikaistiloissa käy toista tuhatta koululaista. Erilaisten parakkien kysyntä on niin kovaa, ettei niitä toimittavissa yhtiössä pystytä siihen kovin nopeasti edes vastaamaan.

Parakit ja väistötilat ovat väliaikaisratkaisu, joissa voidaan taata oppilaille turvallinen ja terveellinen oppimisympäristö. Pysyvämpiä ratkaisuja kunnat ja kaupungit tekevät rakentamalla uusia kouluja. Etelä-Savossa omia isoja kouluinvestointejaan on käynnissä Mikkelissä, Pieksämäellä ja Juvalla.

Kuntien talouden kannalta investoinnit ovat valtavia, eikä niihin varsinaisesti olisi varaa. Toisaalta perusopetus on kunnan ydintehtävä ja kallin uudisrakentamisen vaihtoehtona olisi melkein yhtä kallis korjausrakentaminen. Uuden rakentamisessa etuna on sekin, että koulutiloista voidaan näin saada sekä pedagogisesti että taloudellisesti toimivammat.

Mikkelissä uudesta kouluverkosta tehtiin alkukesällä periaatepäätös. Toivottavasti linjaukset saadaan suunnitelmien mukaisesti vietyä myös nopeasti maaliin. Se on tärkeää paitsi koululaisille, myös opettajille ja rehtoreille, joiden energiaa ja osaamista hukkaantuu nyt aivan liikaa erilaisten poikkeusjärjestelyiden junailemiseen.