Pääkirjoitus: Mikkelin satama tarvitsee lisää vetovoimaa

Saimaan satamista Savonlinnan ja Lappeenrannan satamat ovat hyvässä maineessa, Mikkelin satama ei ole.

Mikkeli on puhunut vuosikausia sataman kehittämisestä. Satama sijaitsee keskustan sivussa ratapihan takana, mutta ei kuitenkaan niin kaukana, etteikö siitä kannattaisi tehdä nykyistä näyttävämpää.

Sataman yleisilme on nuhjuinen. Laiturimaisema on hyvinkin tyydyttävä kahviloineen, ravintolalaivoineen ja leikkipuistoineen, mutta muuten miljöötä hallitsevat rappeutuneet makasiinit, pusikot ja tilaa vievän kaupan kiinteistöt.

Veneilijät eivät tunnu olevan erityisen tyytyväisiä. Peruspalvelut ovat kohtuukunnossa, mutta satamasta puuttuu imu, joka saisi vierasveneilijän ajamaan Saimaan Savilahden perukkaan, jopa toistekin.

Saimaan matkailutarjonta on kasvussa joka puolella muualla. Veneilijä malttaa ajella suurilta seliltä Mikkelin väylää, jos hän tietää etukäteen, että tarjolla on palveluja ja aktiviteettejä.

Mikkelin kaupunki odottaa paljon Satamalahtiprojektista. Kiireellisimpien projektien jalkoihin jäänyttä hanketta nostetaan uudelleen vireille.

Satamaan sovitellaan asumista, palveluja ja toimintaa. Ensiksi selvitetään asuntomarkkinoiden asetelmat ja pitkän tähtäimen investoinnin hintalappu.

Asuminen veden äärellä vetää varmasti, mutta on vaara, että Mikkelin asuntokysyntä ei jaksa täyttää odotuksia. Viitteitä tästä näkyy Savilahden vastarannalla, jonka asuntorakentaminen vaikuttaa etenevän hieman nihkeästi.

Satamalahtihankkeelle pitää toivoa menestystä. Hanke on kuitenkin niin pitkän aikajänteen suunnitelma, että jos Mikkeli puhuu itsestään Saimaan rannan matkailukaupunkina, odotellessa voisi oikeasti kohentaa veneilysataman vetovoimaa.