Pääkirjoitus: Vihapuheen arkipäiväistyminen on vakava asia

Vihapuhe ja etenkin sen arkipäiväistyminen on vakava ongelma. Tähän päätyi eläkkeellä oleva arkkipiispa Kari Mäkinen työryhmineen. Sanat ovat tekoja -raportissa esitetään vihapuheen torjumisen viemistä hallitusohjelmaan.

Mäkisen johtama työryhmä nojaa esityksensä tilastotietoihin, joiden perusteella vihapuhe on muuttunut marginaalisesta ilmiöstä jokapäiväiseksi. On hätkähdyttävää, että ilmiöön sosiaalisessa mediassa törmää tänään jopa puolet somen käyttäjistä. Vuonna 2013 vihapuheita näki vain neljännes.

Tutkimus kertoo myös, että mitä nuorempi ihminen on, sitä todennäköisemmin hän näkee sosiaalisessa mediassa vihapuheita. Nuorten kyvykkyys käsitellä lukemaansa ja kokemaansa on luonnollisesti rajallisempi kuin kokeneempien ihmisten. Sopimattoman puheen vaikutus nuoriin voi olla hyvin vahvaa.

Pahimmillaan vihapuhe ryöpsähtelee nimenomaan sosiaalisessa mediassa. Keskustelupalstoilla ja muissa some-kanavissa on liian helppo suoltaa sopimatonta tekstiä yksittäisestä ihmisestä tai ihmisryhmistä. Vihapuhe ketjuuntuu sosiaalisessa mediassa, jolloin sen vaikuttavuus kasvaa.

Työryhmä ehdottaa merkittävää muutosta vihapuheen rikosoikeudelliseen käsittelyyn. Nykyisen lainsäädännön mukaan sen kriminalisointi vaatii asianomistajan tekemää ilmoitusta. Työryhmä ehdottaa viharikosten siirtämistä virallisen syytteen alaiseksi. Tällöin vihapuhe johtaisi aina rikosoikeudelliseen käsittelyyn.

Ehdotus on hyvä. Vihapuhe aiheuttaa pelkoa, ja uhrit voivat alistua sen edessä. Yleistyvä vihapuhe on niin vakava uhka, että se pitää kriminalisoida nykyistä vahvemmin. Toki pitää perehtyä myös syihin, jotka saavat ihmiset kirjoittelemaan holtittomasti mitä sattuu.