Pääkirjoitus: Kauppakeskusten toimenkuva muuttuu — niiden rooli Mikkelin keskustan elävänä pitämisessä on silti edelleen merkittävä

Mikkeliläisessä kauppakeskus Akselissa avataan ensi syksynä keilahalli.

Mikkeliläisessä kauppakeskus Akselissa avataan ensi syksynä keilahalli.

Kauppaliikkeet antavat tilaa keilahallille, joka pitää sisällään muutakin pelitoimintaa sekä pienimuotoisia ravintolapalveluja, jopa saunatilat.

Samassa kauppakeskuksessa toimii jo Mikkelin kaupungin taidemuseo, tosin pitkäaikaisissa väistötiloissa.

Naapurikauppakeskus Stellassa on nähty monenlaista viihdetarjontaa pakopelihuoneista konsertteihin ja muihin viihdetapahtumiin.

Lasten leikkipaikatkin alkavat olla kiinteä osa kauppakeskustoimintaa. Monella paikkakunnalla isossa kauppakeskuksessa toimii myös elokuvateattereita.

Tarjonnan monipuolistuminen kuvastaa hyvin murrosta, jossa kauppakeskukset ovat Suomessakin, vähittäiskaupan siirtyessä yhä voimakkaammin verkkoon.

Kauppakeskusten on satsattava yhä voimakkaammin tapahtumien ja muiden elämysten kuten ravintolapalvelujen tarjontaan menestyäkseen.

Tässä mielessä kauppakeskuksilla on samat haasteet edessään kuin perinteisillä kivijalkakaupoillakin. Kun jotakin perinteistä menetetään, uutta on tuotava tilalle.

Mikkeliläisten kauppakeskusten tarjonnan monipuolistuminen on positiivinen asia. Kauppakeskusten vilkastuminen lisää ihmisten liikkumista paitsi niiden omien seinien sisällä, myös koko ydinkeskustassa.

Tässä yhteydessä on hyvä muistaa, miten viisaita ratkaisuja Mikkelissä tehtiin siinä vaiheessa, kun kahdesta kauppakeskuksesta ja toriparkista päätettiin rakentaa yhtenäinen toiminnallinen kokonaisuus.

Mikkelissä tällä vältettiin se virhe, joka esimerkiksi Kouvolassa tehtiin. Siellä kaupungin laitamille rakennettu suuri kauppakeskittymä on näivettänyt kaupungin perinteistä ydintä pahasti.

Mikkelin keskustan elävänä pitäminen on iso haaste jatkossakin. Kauppakeskuksilla on siinä merkittävä rooli, vaikka niiden toimenkuva hieman uudistuukin.

Anssi Mehtälä
anssi.mehtala@lansi-savo.fi