Pääkirjoitus: Millä strategialla koronasta ulos?

Mikä on Suomen strategia koronakriisistä ulospääsyyn? Tietoja tihkuu joka päivä mutta pieninä annoksina. Jos kokonaiskuva hallituksella onkin, sitä ei ole kovin aktiivisesti osattu viestiä.

Näyttää, että ihan valmista strategiaa ei vielä ole. Hallituspuolueissakin asiassa on erilaisia painotuksia. Tämä on tietysti ymmärrettävää, sillä tiedot taudista, sen leviämisestä ja vaarallisuudestakin täydentyvät koko ajan. Ennen kuin isoja päätöksiä tehdään, hallitus haluaa kaiken mahdollisen tiedon.

Runsas kuukausi sitten, kun rajoitukset otettiin käyttöön, moni kadunmieskin osasi kertoa, mitä hallitus tavoittelee. Iskulauseena oli käyrän madaltaminen, jolla tarkoitettiin epidemian rajoittamista niin, että terveydenhuolto selviää potilaiden määrästä.

Nyt käyrää on onnistuneesti madallettu. Pitää valita seuraavat askeleet. Se, mikä linja valitaan, on hallituksen suurimpia yksittäisiä päätöksiä ehkä vuosikymmeniin. Siksi päätös pitää paitsi tehdä, myös viestiä kansalaisille oikein.

Asiaan on kiinnittänyt huomiota muun muassa lääkintöneuvos Heikki Pälve (Suomen Kuvalehti 21.4.). Hän muistuttaa, että nykyiset rajoitukset on pakko poistaa viimeistään kesän jälkeen: kansantalous ei muuta kestä. Silloinkaan koronasta ei ole päästy, kun rokotetta tai parantavaa hoitoa ei ole.

Yksi vaihtoehto on purkaa rajoitteita nyt, mutta tarvittaessa lisätä niitä, jos epidemia näyttää riistäytyvän liikaa. Tässä mallissa sairastuneiden määrästä tulee suuri, mutta hoitojärjestelmä kestää.

Aktiivisempana vaihtoehtona moni esittää Etelä-Koreassa käytettävää mallia, jossa epidemia pyritään rajaamaan. Tähän kuuluu ihmisten aktiivinen testaaminen, altistuneiden etsiminen ja tartunnan saaneiden eristäminen. Muun muassa Kauppakamarien jäsenyritykset kannattavat tätä mallia.

Millaisen mallin Suomen hallitus valitseekin, asia pitäisi perustella ja avata hyvin avoimesti. Avoimuus lisää luottamusta ja helpottaa onnistumisen arviointia.

Kyse on sanamukaisesti elämästä ja kuolemasta. Kyse on myös Suomen talouden selviämisestä ja suomalaisten tulevasta hyvinvoinnista.