Pääkirjoitus: Mikkeli ei ole Helsinki eikä taidemuseo Guggenheim — täälläkin museo voisi silti tuoda elinvoimaa

Mikä virka on taidemuseolla tai museolla ylipäänsä? Mikkelissä vastausta ei ole ilmeisesti keksitty. Tähän johtopäätökseen täytyy tulla, kun seuraa päätöksentekoa taidemuseon tilakysymyksestä.

Graniittitalon remonttitarve on ollut tiedossa pitkään. Nyt ollaan tilanteessa, jossa sisäilmaongelmainen taidemuseo pakkaa kamansa muutaman kuukauden päästä, eikä vielä tiedetä, missä toiminta ehkä jatkuu.

Suuressa maailmassa taiteella, kulttuurilla ja museoilla nähdään suuri merkitys alueen hyvinvoinnin ja elinvoiman lähteenä.

Mikkeli ei ole Helsinki eikä sen taidemuseo Guggenheim. Silti kannattaa muistaa, että suuressa maailmassa taiteella, kulttuurilla ja museoilla nähdään suuri merkitys alueen hyvinvoinnin ja elinvoiman lähteenä.

Kaupunginvaltuusto ehti jo linjata uuden museon rakentamisen siilokortteliin, kunnes viime toukokuussa perui ja päätti aloittaa hankesuunnittelun nykyisen tilan kunnostamiseksi. Samassa kokouksessa valtuusto edellytti, että kaupunki valmistelee vielä tänä syksynä laajemman museostrategian, jossa kaupungin kaikki museot olisi mietitty yhtenä kokonaisuutena.

Aikataulu taisi osoittautua strategialle turhan tiukaksi. Kaikessa hiljaisuudessa hommalle on otettu vuoden jatkoaika. Museostrategian sisällön kannalta lisävuosi on varmasti tarpeellinen. Toivottavasti sen aikana selviää, mitä Mikkeli ja mikkeliläiset museoiltaan haluavat. Taidemuseon akuutit ongelmat pitää kuitenkin ratkaista nopeammin.

Maailmalla suuntaus on sitä kohden, että kulttuuri vietäisiin paikkoihin, missä ihmiset muutenkin liikkuvat. Esillä ollut vaihtoehto väistötilojen sijoittamisesta entisen Anttilan tavaratalon paikalle — tai vaikka johonkin kauppakeskukseen — tuntuu järkevältä ainakin toiminnallisesti. Jos kokemukset ovat hyviä, miksei sijoituspaikka voisi jäädä myös lopulliseksi?

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet