Pääkirjoitus: SDP aloittanut esitystehtailun

Sosiaalidemokraatit ovat alkaneet suoltaa vaalilupauksia ja ehdotuksia tiuhaan tahtiin, vaikka vaaleihin on vielä melkein vuosi aikaa. Puolue on luvannut sadan euron nettokorotuksen alle 1 400 euroa kuukaudessa ansaitseville eläkeläisille ja työttömien aktiivimallin peruutuksen. Lisäksi puolue esittää toisen asteen koulutuksen maksuttomuutta, varhaiskasvatusmaksujen alentamista sekä uusimpana negatiivista palkkaveroa pienituloisille. On arvioitu, että lupausten summa on yli 1,5 miljardia euroa. Menolisäykset katettaisiin veropohjaa laajentamalla

Suomessa puolueiden on yhtä aikaa sekä helppo että vaikea antaa lupauksia äänestäjille. Monipuoluejärjestelmän ja yli blokkirajojen menevien koalitiohallitusten maassa suurikaan puolue ei voi lunastaa yksin lupauksiaan, vaikka aitoa halua olisikin. Kirkkaat tavoitteet haalistuvat viimeistään, kun Säätytalolla aletaan sopia hallitusohjelmasta eri puolueiden kesken. Yhden puolueen pyrkimykset hautautuvat kompromisseihin. Asetelma samalla vapauttaa tekemään epärealistisiakin esityksiä, koska niiden toteutumisesta ei joudu suoraan vastuuseen.

On hyvä, että puolueet ovat aktiivisia, tekevät esityksiä ja asettavat tavoitteita. Etenkin oppositiopuolueilta odotetaan vaihtoehtoja hallitukselle räksyttämisen sijaan. Näinhän puolueet kertovat, mihin suuntaan ne haluavat yhteiskuntaa viedä.

SDP:n ainoa mahdollisuus lupauksiensa toteuttamiseksi on nousta pääministeripuolueeksi ja päästä siten valitsemaan hallituskumppaneita. On vaikea uskoa, että kokoomus ja keskusta ottaisivat demarit suosiolla kumppanikseen perumaan nykyhallituksen päätöksiä.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi