Pääkirjoitus: Hyvä edustaja osaa yhteistyön

Eduskuntavaalien jälkipyykkejä on ehditty pestä jo paikallisestikin. Yksittäisten ehdokkaiden menestyksen lisäksi huomioita on kiinnitetty ainakin kahteen asiaan: Mikkelin kaupungista ei ole yhtään kansanedustajaa ja Etelä-Savo menetti kaksi edustajaa.

Kumpaankin asiaan syylliseksi on mainittu muun muassa vaalipiiriuudistus.

Mikkelin edunvalvonnan kannalta ”oman” edustajan puute voi mahdollisesti olla ongelma. Toisaalta voidaan kysyä, eivätkö Mäntyharjun Antti Häkkänen (kok.), Pertunmaan Jari Leppä (kesk.) ja Juvan Ano Turtiainen (ps.) ole myös Mikkelin edustajia. Jokainen heistä oli puolueensa suosituin ehdokas Mikkelissä. Juuri heidät mikkeliläiset halusivat itseään edustamaan.

Jokainen heistä oli puolueensa suosituin ehdokas Mikkelissä. Juuri heidät mikkeliläiset halusivat itseään edustamaan.

Monen maakunnan laajuisessa vaalipiirissä eri alueiden menestyminen vaihtelee vaaleista toiseen. Edellisellä kaudella Etelä-Savosta oli Arkadianmäellä yliedustus. Nykyiset viisi paikkaa vastaavat maakunnan väestöosuutta. Siinä mielessä valitus on turhaa.

Etukäteen pelättiin, että isossa vaalipiirissä pärjäävät vain suurten kaupunkien ehdokkaat. Kaksien vaalien jälkeen voidaan todeta, että Kaakkois-Suomessa pienissä kunnista on noussut eduskuntaan jopa yliedustus.

Vaalipiiriuudistus tehtiin, jotta äänikynnys laskisi ja pienemmilläkin puolueilla olisi mahdollisuus saada ehdokkaita läpi. Pienet vaalipiirit suosivat suuria puolueita. Näissäkin vaaliessa vanhalla vaalipiirijaolla olisi keskusta hyötynyt kaakossa yhden paikan ja vihreät vastaavasti hävinnyt. Vaalipiirijakoon liittyvässä kritiikissä paistaakin usein puhdas valtapolitiikka.

Mikkelillä, Etelä-Savolla ja Itä-Suomella on pitkälti yhteiset ongelmat. Sen sijaan, että pohdittaisiin ehdokkaitten kotipaikkoja, huomiota kannattaisikin kiinnittää heidän kykyynsä vaikuttaa asioihin ja puolustaa omaa aluettaan. Siinä on isoja eroja.

Tärkeää olisi myös löytää laajempi itäsuomalainen yhteistyö yli alue- ja puoluerajojen. Mitään vaikuttavaa ei kukaan saa eduskunnassakaan tehtyä yksin.