Pääkirjoitus: Sotessa käsillä ratkaisun hetket

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisessa eli sotessa aletaan tulla ratkaisuvaiheisiin. Eniten keskustelua herättänyt valinnanvapauslaki esiteltiin perustuslakivaliokunnalle eilen ja valiokunnan lausuntoa odotellaan jo perjantaiksi. Lausunnon ennakoidaan sisältävän jälleen muutosvaatimuksia.

Mahdollisten perustuslaillisten ongelmien ohella myös sote-uudistuksen taloudelliset vaikutukset ovat viime päivinä nousseet tarkasteluun. Ensin valtiovarainministeriön kansliapäällikkö, valtiosihteeri Martti Hetemäki esitti arvionaan, että uudistuksen säästöpotentiaali olisi 4,6 miljardia, siis jopa enemmän kuin hallituksen tavoitteeksi asettama kolmen miljardin leikkaus kustannuskehitykseen.

Hetemäen laskelmia epäiltiin monella taholla, mutta kenties painavimman kritiikin esitti talouspolitiikan arviointineuvosto. Sen mukaan arvio on puutteellinen ja että sote-uudistuksen vaikutus kustannuksiin voi yhtä hyvin olla positiivinen kuin negatiivinen.

Kansalaista tilanne voi ymmärrettävästi hämmentää. Päättäjät ovat tekemässä Suomen suurinta uudistusta vuosikausiin, mutta sen vaikutuksista ja toisesta päätavoitteesta ollaan korkeallakin asiantuntijatasolla hyvin eri mieltä.

Arviointineuvosto toteaa, että sotesta pitäisikin päättää muilla perusteilla kuin sen vaikutuksilla julkisen sektorin kustannuksiin. Näin ehkä tapahtuukin, sillä maakunnissa soten edellyttämiä uudistuksia on tehty parin vuoden ajan. Ylen haastattelemien maakuntajohtajien mukaan paluuta entiseen ei enää ole, päätti eduskunta mitä tahansa. Sote-palvelujen ulkoistukset jatkuvat hallituksen hillintäyrityksistä huolimatta.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi