Pääkirjoitus: Päiväkotipäätökset pitäisi miettiä uusiksi — Kun rahaa ei säästy, mutta palvelu huononee, kannattaa palata lähtöruutuun

Kun menee pieleen, viisautta olisi peruuttaa. Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ideoimissa päivähoitosäästöissä olisi nyt pakituksen paikka. Kokemukset osoittavat, ettei säästöjä juuri synny. Sen sijaan byrokratia on kasvanut ja palvelun laatu huonontunut. Pitkän tähtäimen vaikutuksia lasten tulevaisuuteen voi vain arvailla.

Hallitus hyväksyi viime vuonna päivähoitolain ja -asetuksen muutokset, joilla päiväkotien ryhmäkokoja kasvatettiin ja oikeutta täysipäiväiseen hoitoon rajoitettiin. Tällä hallitus tavoitteli kunnille 150 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2020 mennessä. Pääosin raha olisi säästynyt pienentyneistä henkilöstömenoista.

Iso osa hallituksen säästötavoitteista kaatui jo siihen, kun moni kunta ja kaupunki päätti jättää mahdollisuuden käyttämättä ja jatkaa kuten ennenkin. Reilun vuoden käytännön kokemus esimerkiksi Mikkelistä kertoo, ettei säästöjä muutoinkaan juuri synny (LS 22.9.). Asiaa on selvitetty Oulun yliopistossa ja tulokset ovat vastaavia myös muualta maasta.

Käytännössä lyhytnäköisten säästöjen hakeminen voi johtaa tulevaisuudessa menojen kasvuun.

Aikanaan päätöstä tehtäessä mukana oli ideologista sävyä. Joidenkin päättäjiemme mielestä oli oikein, että työelämän ulkopuolella oleville vanhemmille annetaan muita isompi vastuu lapsiensa kasvatuksesta. Onpa asiasta teoriassa mitä mieltä tahansa, käytännössä lyhytnäköisten säästöjen hakeminen voi johtaa tulevaisuudessa menojen kasvuun.

Siitä on tutkimusnäyttöä, että panostukset nimenomaan varhaiskasvatukseen kannattavat. Lapsilla on kovin erilaiset lähtökohdat elämälleen muun muassa perhetaustasta johtuen. Vielä ennen kouluikää niin sanottu huono-osaisuuden kierre on helpompaa katkaista. Laadukas päivähoito tasoittaa takamatkaa ja antaa koulutielle paremmat eväät.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.