Pääkirjoitus: Sri Lanka palasi painajaiseen

Sri Lankan itsemurhapommi-iskujen sarjassa pääsiäissunnuntaina kuoli yli 300 ihmistä. Iskut tehtiin pääosin kristittyjen kirkkoihin ja turistien suosimiin hotelleihin.

Intian eteläpuolella sijaitsevan Sri Lankan viimeiset kymmenen vuotta ovat olleet varsin rauhallista aikaa edeltäviin vuosikymmeniin verrattuna. 1980-luvun alkupuolella alkanut sisällissota buddhalaisten singaleesien ja hindulaisten tamilien välillä päättyi vuonna 2009, kun itsenäistä tamilivaltiota vaatineet tamilisissit antautuivat.

Kun sisällissodan melskeet rauhoittuivat, Sri Lankasta tuli jälleen suosittu lomakohde. Sunnuntaiset pommi-iskut tulivat enemmän tai vähemmän yllätyksinä, vaikkakin uutisten mukaan ennakkovaroituksia oli mahdollisista terroriteoista tullut.

Tampereella asuva srilankalainen Rajkumar Sabanasedan totesi Ylen nettisivujen kolumnissa, että iskut olivat paitsi traagisia myös loistava esimerkki terroristien mediamanipuloinnista. Hänen mielestään analyysit menivät heti pieleen, kun iskujen arvioitiin olevan jatkumoa saarivaltion sisäisille uskonnollisille jännitteille.

Esimerkiksi Suomen kiertävä suurlähettiläs Harri Kämäräinen arvioi kuitenkin aika nopeasti, että iskujen takana on kansainvälinen ääri-islamilainen ryhmittymä. Kristittyihin ja turisteihin suunnatut iskut antavat aiheen olettaa, että tekijät halusivat kohdistaa ”ette ole turvassa missään” -viestinsä myös länsimaille.

Tiistaina julkistettujen alustavien tutkimusten mukaan pommi-iskut olivat kosto Uuden-Seelannin Christchurchissa muslimeja vastaan maaliskuussa tehdyistä iskuista. Myöhemmin tiistaina Isis otti vastuun iskuista.

Vaikka sisäiset kiistat ovat Sri Lankassa pysyneet aisoissa, ulkoiset voimat syöksivät köyhän maan takaisin keskelle painajaista.