Pääkirjoitus: Työ ratkaisee, minne käyrät kulkevat

Pieni iloinen uutinen Tilastokeskuksen ja maakuntaliiton ennakkotilastoista: lapsia on syntynyt Suomessa tänä vuonna enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Paha kyllä muutos ei yllä Etelä-Savoon asti. Vuodesta 2020 on taas tulossa maakuntaan pohjanoteeraus vauvojen määrässä. Tammi-lokakuussa syntyi vain 666 lasta. Melkein kaikissa maaseutukunnissamme uuden ikäluokan kaikki lapset sopivat kohta yhteen koululuokkaan. Mikkelissä syntyvien joukko on pienentynyt kymmenessä vuodessa viidestäsadasta noin sadalla.

Näillä kulmilla tuoreen väestötilaston hennot ilonaiheet löytyvät muuttoliikkeestä. Kokonaisuutena toki yhä menetämme, mutta parin viime vuoden katastrofikäyrät ovat sentään taipuneet vähän maltillisempiin asentoihin. Sulkava, Kangasniemi, Hirvensalmi, Enonkoski, Puumala ja Savonlinna ovat alkuvuonna jopa saaneet muuttovoittoa. Mikkelin ja Pieksämäen luvut ovat yhä selvästi pakkasella.

Vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana Etelä-Savo on kaikkineen menettänyt asukasmäärästään yli 1 400 henkeä eli suhteellisesti enemmän kuin mikään muu maakunta. Suurin menetys tulee siinä, että vanhasta päästä ihmisiä kuolee niin paljon. Syntyneitä oli alkuvuonna reilu tuhat kuolleita vähemmän.

Pidemmällä aikajänteellä muuttoliike ratkaisee Etelä-Savon väestökehityksen. Määrääkin tärkeämpi on muuton laatu. Ilman nuoria lapsiperheitä maakunta on kohta senioriväestön teemapuisto, joka tuskailee henkilökuntapulaa. Sekin taitaa olla selvää, että muuttajia tarvitaan myös Suomen ulkopuolelta.

Länsi-Savo jututti maanantain lehteen kolme muualla maassa asuvaa henkilöä, jotka olivat pohtineet muuttoa tänne. Ihmisten toiveet ja elämäntilanteet vaihtelivat, mutta se tuli selväksi, että työpaikka – oma ja puolison – on ratkaiseva tekijä, joka estää tai mahdollistaa muuton. Työpaikkoja taas ei synny ilman kasvavia, menestyviä yrityksiä.

Kunnissa päätöksentekijöiden huomio menee aivan liikaa palveluista tappelemiseen. Elinvoima- ja elinkeinopolitiikka on vaikeampaa. Sitä on myös hankalampi selittää ymmärrettävästi äänestäjille. Palveluidenkin kannalta elinvoimaan panostaminen olisi viisas valinta.