Pääkirjoitus: Keskussairaalat ovat joutuneet kisaan potilaista – Sote-uudistus saattaa viedä kilpailun aivan uudelle tasolle

Kun keskussairaala mainostaa lehdessä keinonivelleikkauksia ja synnytyksiä, tyhmempikin huomaa, että jotain isoa on terveydenhuollossa tapahtumassa. Pienillä keskussairaaloilla on hätä riittävän asiakaspohjan säilyttämisessä, kun alueiden väkimäärä laskee.

Maan hallitus haluaa tehostaa toimintaa ja parantaa sen laatua. Tällä perusteella se keskittää vaativia toimenpiteitä yhä harvempiin sairaaloihin. Jotta esimerkiksi Mikkelin keskussairaalassa voidaan jatkossa hoitaa synnytykset tai keinonivelleikkaukset, toimenpiteiden määrä täytyy säilyttää riittävän suurena.

Etelä-Savon kaksi keskussairaalaa ovat löytäneet asiassa yhteistyön sävelen, ja ongelmaa hoidetaan kimpassa: uuden yhteisen ylilääkärin palkkaamisesta on jo päätetty.

Erikoissairaanhoidossa asiakkailla on jonkin aikaan ollut mahdollisuus valita leikkaava sairaala. Käytännössä mahdollisuutta on kuitenkin käytetty vähän. Jo säädetty päivystysasetus lisää sairaaloiden kilpailua. Se voi kuitenkin olla vain esimakua, sillä hallituksen sote-uudistus saattaa tuoda kisaan myös yksityiset toimijat, jos kaavailut asiakasseteleistä todella toteutuvat kiireettömissä leikkauksissa.

Markkinataloudessa kilpailua on yleensä pidetty asiakkaan kannalta hyvänä asiana.

Markkinataloudessa kilpailua on yleensä pidetty asiakkaan kannalta hyvänä asiana, ja moni toivoo, että kilpailu toisi helpotusta vaikkapa Etelä-Savoa vaivaavaan pahaan lääkäripulaan. Sote-uudistuksen valmistelussa hallitus kuitenkin on lisäämässä kilpailua tavalla, jota useat asiantuntijat pitävät hallitsemattomana ja arvaamattomana.

Asiantuntijat ovat esittäneet huolensa esimerkiksi siitä, mistä löytyy lääkärit päivystyksiin, jos yksityissektori imuroi väen sairaaloista.

Uusimmat uutiset