Pääkirjoitus: Mökiltä mukaan kuntalaiseksi

Etelä-Savossa on melkein 50 000 kesämökkiä ja yksin Mikkelissä yli 10 000. Kaksoiskuntalaisuus on siis täältä katsoen merkittävä asia.

Kaksoiskuntalaisuuden selvittely etenee. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) kertoi keskiviikkona kutsuneensa koolle asiantuntijaryhmän tukemaan kaksoiskuntalaisuudesta tehtävää selvitystä.
Vehviläisen perustama ”sparrausryhmä” on nelihenkinen, ja Etelä-Savosta tulee peräti puolet sen vahvuudesta. Täältä mukana ovat Ruralia-instituutin tutkimusjohtaja Torsti Hyyryläinen sekä maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.
Julkisuudessa kaksoiskuntalaisuus on näyttäytynyt lähinnä siinä valossa, että se mahdollistaisi kesämökkiläisten verojen maksun osittain omaan mökkikuntaan. Kyse on kuitenkin isommasta asiasta. Selvitettäviä asioita on paljon palveluiden käytöstä äänioikeuteen ja vaalikelpoisuuteen.
Etelä-Savossa on melkein 50 000 kesämökkiä ja yksin Mikkelissä yli 10 000. Kaksoiskuntalaisuus on siis täältä katsoen merkittävä asia. Osan vuotta muualla asuvat vapaa-ajan asukkaat elävät ja vaikuttavat alueella joka tapauksessa. Lainsäädännön muutoksella heidät voitaisiin kytkeä entistä vahvemmin mukaan tukemaan vapaa-ajan maakuntansa elämää ja vaikuttamaan siihen.
Hyvä, että kaksoiskuntalaisuus selvitetään perusteellisesti, sillä asian kaikista ulottuvuuksista ei ole vielä kenelläkään kunnollista näkemystä. Ihmisten asuminen ja työnteko ovat joka tapauksessa isossa murroksessa muun muassa digitalisaation ja etätyön myötä. Näkemys kotikunnasta voi kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä olla täysin toisenlainen kuin nyt.
Vehviläisen tilaaman selvityksen määräaika on vuoden 2017 lopussa. Tällä vaalikaudella asiassa tuskin tulee valmista. Pitää silti toivoa, että selvitystyö antaa pohjan, jolla asiaa voidaan pikkuhiljaa edistää myös konkretiaan.

Timo Laitakari
timo.laitakari@lansi-savo.fi

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.