Pääkirjoitus: Osinkoja jaetaan ennätysmäärä -Perusturvan taso polkee paikallaan

Helsingin Sanomat on viime päivinä kirjoittanut tekemänsä lukijakyselyn pohjalta paljon suomalaisesta köyhyydestä. Kyselystä kävi ilmi, että vähävaraisten asema on paljon heikompi kuin tilastonumerot antavat ymmärtää. Asiantuntijoilta on kysytty, miten tilanteeseen on jouduttu, ja puoluejohtajilta puolestaan, miten siitä päästään pois.

Samaan aikaan toisaalla Kauppalehti kertoo (8.1.) analyytikkojen ennusteisiin viitaten, että Helsingin pörssiin listatut yhtiöt jakavat tänä keväänä ennätysmäiset osingot. Yhtiöiden omistajille on tulossa 13,6 miljardin euron osinkopotti, joka ylittää viimevuotisen ennätyksen 700 miljoonalla. Suomen valtion tilillekin on kilahtamassa 1,14 miljardin euron sijoitustulo.

On tietysti hyvä, että yritykset menestyvät ja tekevät tulosta. Omistajien kuuluu saada vastinetta sijoittamalleen panokselle. Lamavuosien aikana osinkoja jaettiin paljon niukemmin, jos aina ollenkaan. Vuoden 2007 taso ylitettiin vasta viime vuonna.

Köyhyysongelman kärjistyminen ja ennätysosingot kertovat siitä, missä Suomessa mennään. Perusturvan varassa sinnittelevät eivät pysy mukana siinä tulokehityksessä, missä kärkipää menee. Suomi on maailmanmitassa edelleen hyvin tasa-arvoinen ja pienten tuloerojen maa, mutta kahtiajako kärjistyy koko ajan.

Vaalien jälkeen perustettavan hallituksen olisi löydettävä keinot, joilla perusturvan tasoa voidaan nostaa pahentamatta samalla kestävyysvajetta ja lisäämättä velkaa. Tehtävä ei helppo, sillä kuten Sixten Korkman kolumnissaan (HS 8.1.) toteaa: Suomi on vauraampi kuin koskaan, mutta hyvinvointipalvelujen turvaaminen sen kun vain vaikeutuu.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi