Pääkirjoitus: Sote-uudistus otti askeleen eteenpäin

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei antanut vuotokohun häiritä työtään vaan valmisteli sote-lausuntonsa itsenäisesti. Valiokunta teki lakiesitykseen useita muutosvaatimuksia, mutta yleinen arvio kuitenkin oli, että sote-uudistus otti nyt askeleen lähemmäs toteutumista.

Jatkon kannalta isoja kysymyksiä jäi kuitenkin ilmaan. Kelpaako kokoomukselle valiokunnan esittämä valinnanvapauden voimaantulon siirtymäkauden pidentäminen ja kokeilun aloittaminen vaiheittain? Puolue on edellyttänyt, että maakuntauudistus ja valinnanvapaus astuvat yhtä aikaa voimaan.

Toinen kokoomuksella hankala muutosvaatimus on soten rahoituskehyksen väljentäminen. Uudistuksen taloudellisia vaikutuksia on epäilty jo tähänkin saakka, kun sote-menojen kasvu on rajattu 0,9 prosenttiin. Nyt valiokunta edellytti leikkurin asettamista sellaiselle tasolle, että se turvaa sote-palvelujen rahoituksen. Helsingin Sanomien mukaan sote-menojen kasvun perusura on ollut 2,4 prosenttia vuodessa.

Valiokunnan mukaan ennen valinnanvapauden käyttöönottoa pitää myös selvittää, miten se suhtautuu EU:n valtiontukisääntelyyn. Tämän selvittämistä on vaadittu hallituksen koko sote-valmistelun ajan, mutta sitä ei ole haluttu tehdä. Aikaa olisi säästynyt, jos hallitus olisi kuullut näitä vaatimuksia.

Muutosvaatimukset voidaan käsitellä eduskunnassa eli uusia lakiesityksiä ei enää tarvita. Se nopeuttaa jatkokäsittelyä, mutta on todennäköistä, että lopulliset äänestykset käydään kesätauon jälkeen syksyllä. Maakuntavaalien ajankohta, jos ne lopulta pidetään, on yhä enemmän hämärän peitossa. Keväällä voi edessä olla kolmetkin vaalit.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi