Pääkirjoitus: Saiko hallitus uutta virtaa?

Perussuomalaisen eduskuntaryhmän hajoaminen viime kesänä käynnisti ketjureaktion, jonka seurauksena Sipilän hallitus sai nyt uuden ministerin Turusta. Perussuomalaisena puhemieheksi noussut Maria Lohela (sin.) joutui luopumaan paikastaan, kun parlamentaarinen kanto oli puolittunut.

Tilalle nousi sisäministeri Paula Risikko (kok.), ja tämä avasi hallitukseen tilaa uudelle kokoomuslaiselle. Kokoomuksen pasianssissa Kai Mykkänen siirtyi painavampaan sisäministerin tehtävään ja ulkomaankauppaministeriksi nousi Anne-Mari Virolainen. Valinnat olivat lopulta hyvin odotettuja. Myös Mikkelin Lenita Toivakkaa spekuloitiin joissain medioissa ministeriautoon, mutta tämä olisi ollut suuri yllätys.

Pääkaupunkiseudulla ja Turulla on jo vanhastaan ollut hallituksessa kova edustus. Tässä muutoksessa etelän keskusten painoarvo vain kasvoi.

Pääkaupunkiseudulla ja Turulla on jo vanhastaan ollut hallituksessa kova edustus. Tässä muutoksessa etelän keskusten painoarvo vain kasvoi.

Eteläsavolaisin lasein katsottuna suurin merkitys ministerikierrätyksessä oli mäntyharjulaisen oikeusministerin Antti Häkkäsen tehtävien lisääntyminen. Tähän saakka Risikko on ollut kokoomuksen ministeriryhmässä vastuussa sote- ja maakuntauudistuksen koordinoinnista. Nyt possakka on siirtymässä Häkkäselle.

Julkinen riitely sotesta on taas tauonnut, mutta historiallisen suuren muutoksen maalin saattamiseksi pitää varmasti käydä vielä monta vääntöä. Nähtäväksi jää, helpottaako henkilövaihdos yhteisen sävelen löytymistä.

Eduskunnan puhemiehistössä tapahtui myös toinen muutos, kun SDP:n Tuula Haatainen nousi varapuhemieheksi. Tämä valinta on helppo nähdä puolueen kiitoksena uhrautumisesta presidenttiehdokkaaksi. Jos puolue pääsee vaalien jälkeen hallitukseen, on helppo ennustaa, Haataisen nousevan myös ministeriksi.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.