Pääkirjoitus: Mahdollisuus parempaan — Väestöennuste toteutuu, jos jatketaan kuten tähän saakka

Pukeudutaanko säkkiin ja ripotellaan tuhkaa päällemme? Vai tehdäänkö jotain eri tavalla kuin ennen?

Maanantaina julkaistu Tilastokeskuksen alueellinen väestöennuste antaa mahdollisuuden kumpaankin johtopäätökseen. Väki vanhenee ja vähenee täällä Etelä-Savossa nopeammin kuin missään muualla Suomessa.

Väestöennusteen lukemat olivat karut. Hitaampienkin luulisi havahtuvan. Ihan perustellusti toki voi sanoa senkin, ettei luvussa ollut paikallisesti mitään yllättävää. Kurjistuminen on ollut tiedossa vuosikausia.

Koko maan osalta syntyvyyden väheneminen ja siitä johtuva huoltosuhteen muutos pakottaa miettimään koko suomalaisen hyvinvointijärjestelmän perusteita. Kohta hyvinvointivaltiolle ei ole työikäisiä maksajia. Koko työikäistä väestöä ei voi laittaa vanhuksia hoivaamaan.

Vanhemmat tietävät, että lapset ovat siunaus ja onni. Väestöennuste vahvistaa, että tämä totuus pätee myös koko yhteiskunnan tasolla. Perhepolitiikan täytyy nousta politiikan keskiöön. Myös maahanmuuttopolitiikka tulee väistämättä uudenlaiseen tarkasteluun.

Väestöennuste kertoo tulevasta mutta perustuu menneeseen. Ennuste toteutuu, jos jatketaan vanhalla uralla. Meillä Etelä-Savossa on vahvuuksia, joilla voimme kääntää tilastokäyrät. Metsät, järvet, puhdas luonto, maatalous, osin teollisuus, ehkä korkeakoulutkin, jos niin päätämme.

Meillä on mahdollisuus parempaan. Suunta ei käänny ilman asennemuutosta, vanhan kyseenalaistamista ja isoja valintoja.

Sekin on valinta, että tehdään samalla tavalla kuin aina ennekin.

Väestöennusteen edessä ei pidä lannistua, mutta realismintaju on syytä säilyttää. Kun tulevia palvelurakenteita mietitään, kannattaa muistaa, millaiselle väestölle niitä tehdään.