Pääkirjoitus: Pysytään kotosalla

Jos suositukset ja vetoomukset eivät koronaepidemian hoidossa tepsi, luvassa on järeämpiä keinoja. Tämä on ollut pääministeri Sanna Marinin (sd.) viesti loppuviikon haastatteluissa.

Maan sisäistä liikkumista ei ole vielä rajattu, mutta sekin voi olla edessä. Lauantaina Ylen Ykkösaamussa Marin esimerkiksi kertoi, että Uudenmaan ja muun Suomen välistä liikennettä voidaan rajoittaa, jos tautitilanne Uudellamaalla pahenee.

Hallituksen ja presidentin sanoma suomalaisille on ollut selkeä. Vältetään fyysisiä kontakteja muihin ihmisiin, jotta voidaan hidastaa koronan leviämistä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että pidetään etäisyyttä, pystytään kotona, jäädään etätöihin.

Erityisen painavasti viesti on kohdennettu yli 70-vuotiaille ja heille, joilla on mitään hengitystieinfektion oireita. Kuitenkin myös kaikkien muiden olisi hyvä rajoittaa liikkumistaan ja toimimistaan.

Lauantain uutiset Italiasta kertoivat yli 600 hengen kuolleen koronaan pelkästään perjantaina. Maan hallitus kiristikin vielä liikkumisrajoituksia. Lombardian maakunnassa sotilaat vietiin kaduille valvomaan niiden noudattamista.

Britanniassa hallitus sulki muun muassa pubit. Yhdysvalloissa liikkumisrajoitukset laajenevat jatkuvasti, kun eri osavaltioissa viedään toimia käytäntöön.

Suomessa ihmisten suhtautumisessa kehotuksiin on eroja. Osa noudattaa ohjeita esimerkillisesti. Osa ei selvästi ole ymmärtänyt, kuinka vakavasta uhasta on kyse.

Kaikki ihmiset eivät voi linnoittautua koteihinsa koko kevääksi. Töitä pitää tehdä, eikä etätyö ole mahdollista kuin osalle. Ruokakaupoissa täytyy käydä ja apteekkeihin päästä tarvittaessa. Välttämättömiä asioita pitää hoitaa, ulkoilla pitää.

Paljon muuta ei pidäkään. Niitä menoja, jotka eivät ole välttämättömiä, voi lykätä koronan jälkeiseen aikaan. Laki mahdollistaa edelleen vaikka mitä sellaistakin toimintaa, joka ei juuri nyt ole järkevää, suositeltavaa ja vastuullista.

Suomessakin ensimmäinen ihminen on nyt kuollut koronavirukseen. Jokainen suomalainen voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon näitä uutisia tulee lisää. Siis pestään käsiä, pysytään kotona, pidetään etäisyyttä.