Pääkirjoitus: THL:n maskisuositus tuli Itä-Savoa lukuun ottamatta heti koko kaakkoon

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antoi torstaina suosituksen, jota osattiin odottaa.

THL suosittaa suomalaisille kasvomaskien käyttöä tietyissä tilanteissa. Suosituksella tavoitellaan THL:n mukaan ennen kaikkea toisten ihmisten suojaamista.

Suositus koskee niitä sairaanhoitopiirejä, joissa on ollut koronatartuntoja viimeisen kahden viikon aikana.

Tartuntakarttaa katsomalla selviää, että suosituksen ulkopuolella oli torstaina iltapäivällä vain neljä sairaanhoitopiiriä: Itä-Savo, Pohjois-Karjala, Keski-Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaa.

Kaakossa suositus koskee siis Kymenlaaksoa, Etelä-Karjalaa ja Etelä-Savoa. Kaakkois-Suomessa ei ole ollut paljon tartuntoja verrattuna maan pahimpiin alueisiin, mutta suosituksen raja on tällä kertaa yhdessä tapauksessa.

Vaikka maskin hyödyistä ei ole vankkaa tutkimustietoa ja vaikka koronavirus on pysytellyt aisoissa kaakossa, suositus kannattaa ottaa tosissaan.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta totesi torstaina, että kasvomaskit ovat yksi keino lisää ehkäistä epidemian kiihtymistä.

Onkin olennaista muistaa, ettei suojamaski korvaa muita keinoja suojautua. Turvavälien pitäminen kunnossa, käsien peseminen ja hihaan yskiminen ovat yhä tehokkaimmat keinot suojella niin itseään kuin muita.

Koronakriisi vaikuttaa jollakin tavalla jokaiseen suomalaiseen. Paras keino estää koronan leviäminen uudelleen on ottaa yhteinen vastuu taudin patoamisessa.

Välinpitämättömyys, kaikkivoipaisuus ja kaikkitietävänä kotiepidemiologina esiintyminen ovat tässä tilanteessa edesvastuuttomia toimia.

Esimerkiksi joukkoliikenteessä ruuhka-aikana maskin käyttäminen on hyvinkin paikallaan.

Maskittomana ja muut suojautumiskeinot unohtavana juuri sinä voit olla se henkilö, joka siirtää korona-ajan loppua hieman eteenpäin.