Pääkirjoitus: Avoimuus ja perustelut ei ole kohtuuton vaatimus — Mikkeli valmistelee taas isoja koulutilamuutoksia

Mikkelin valtuusto päätti maanantaina eteläisen aluekoulun eli uuden Urpolan koulun rakentamisesta, kun se hyväksyi hankkeelle ensimmäisen osan budjettirahoituksesta. Kyse on yhdestä isosta palasesta koko kaupungin kouluverkon uudistamisessa, jonka valtuusto hyväksyi toissa kesänä.

Osa keskeisistä päättäjistä ja kaupunkilaisista tuntuu yhä olevan epätietoisia, miksi uusia kouluja rakennetaan, mitä vaihtoehtoa rakentamiselle oli ja onko nyt valittu tapa taloudellisesti järkevä.

Tulevana maanantaina kaupunginhallituksen päätettäväksi tulee jo uusia kouluasioita. Hyväksyttävänä on aiesopimus Urpolan koulun väistötiloista Xamk:n kampusalueella ja lukion siirrosta samalle kampukselle.

Kun Urpolan koulu puretaan uuden alta, on selvää, että se tarvitsee väistötilat. Siitä ei toistaiseksi ole tietoa, miksi juuri Xamk:n tiloihin on päädytty. Kustannusvertailuja eri vaihtoehtojen välillä on ehkä tehty ja toiminnallisia seikkoja pohdittu. Päättäjille saati kaupunkilaisille niitä ei valmistelupapereissa kerrota.

Aie Mikkelin lukion siirtämisestä kasarmialueelle lipsahti vahingossa julkisuuteen syyskuussa. Asiaa on jatkuvasti valmisteltu. Esimerkiksi syksyn vilkas lukiokeskustelu käytiin silti täysin irrallaan tästä siirrosta.

Kaupunginhallituksen pitäisi maanantaina hyväksyä aiesopimus lukion siirrosta. Tietävätköhän hallituksen jäsenet, miksi lukio kannattaisi ylipäänsä siirtää? Mitään laajempia perusteluita ei valmisteluasiakirjoissa ole esitetty. Mitään kustannusvertailuita tai vaihtoehtoisia ratkaisuja ei kerrota.

Vasta vuosi sitten erillinen työryhmä selvitti kaupungin lukiokoulutusta. Tästä siirrosta tai sen tarpeellisuudesta työryhmän raportista ei löydy riviäkään. Jostain se valmisteluun tupsahti.

Visiotasolla ”Saimaan kaunis Mikkeli” tehdään yhdessä ja läpinäkyvyys kukoistaa. Käytännöissä on vielä hiomista. Avoimuus ja julkisesti kerrotut pitävät perustelut eivät ole kohtuuton vaatimus.