Pääkirjoitus: Miten Mikkeli jatkaa eteenpäin?

Mikkelin valtuustosalissa nähtiin maanantaina poikkeuksellinen operaatio. Kaupunginhallituksen johtoon valittiin sosiaalidemokraattien Arto Seppälä vastoin sosiaalidemokraattien tahtoa. SDP:n ryhmän virallinen ehdokas Soile Kuitunen hävisi äänestyksessä selvin luvuin.

Vaali käytiin suljetuin lipuin. Käytännössä kyse oli siitä, että keskustan ja kokoomuksen valtuutetut päättivät, että tekevät yhteistyötä mieluummin Seppälän kuin Kuitusen kanssa.

Mitään lakia ei rikottu. Niin sanottuja politiikan pöytätapoja rikottiin sitäkin raskaammin. Hyvä tapa on ollut, että muut ryhmät eivät puutu toistensa henkilövalintoihin. Jos demareiden ja joidenkin muiden puolueiden välillä on jo ollut ongelmia, tällainen toiminta ei yleensä välejä kohenna.

Arto Seppälä on henkilö, joka pystyy tekemään hyvää yhteistyötä yli puoluerajojen — ja myös luottamusta löytyy. Tämä helpottaa uuden puheenjohtajan asemaa. Se taas on ongelmallista, jos omat eivät luota. Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmä kokoontuu maanantaina pohtimaan Seppälän asemaa.

Arkiasiat eivät hoidu, kun päättäjien keskinäiset välit ovat niin kehnot.

Entä miksi muut ryhmät ja Seppälä tällaiseen liikkeeseen ryhtyivät? Syitä voi lukea esimerkiksi tämän päivän Länsi-Savossa julkaistusta kaupunginjohtaja Timo Halosen haastattelusta.

Hän moittii suorasanaisesti päättäjien yhteistyöhenkeä ja asioiden politisoimista.  Arkiasiat eivät hoidu, kun päättäjien keskinäiset välit ovat niin kehnot.

Asioita seuranneita tilanne ei yllätä. Mittavien, vuosia jatkuneiden talous-, väestö- ja vetovoimahaasteiden kanssa painiskeleva kaupunki ei ole pystynyt tekemään päätöksiä, joilla pääsisi kehitykseen kiinni. Voimat kuluvat puolipäivää kestäviin kokouksiin ja loputtomiin puheisiin.

Ongelma näyttää kiteytyvän SDP:n Satu Taavitsaisen ja hänen vahvan tukiryhmänsä ympärille. Heillä on voimakas oma visio siitä, miten kaupunkia pitäisi kehittää — ja tälle toki omien äänestäjiensä tuki. Kääntöpuolena on, että halua ja kykyä kaikille sopivien kompromissien etsimiseen näyttää olevan vähemmän.

Hyvä nyrkkisääntö on, että kuntapolitiikassa ei kannattaisi rakentaa kovin isoja vastakkainasetteluita.

Politiikkaa voi tehdä monella tavalla. Hyvä nyrkkisääntö on, että kuntapolitiikassa ei kannattaisi rakentaa kovin isoja vastakkainasetteluita ja viholliskuvia. Paras tulos syntyy muita kunnioittavalla yhteistyöllä.

Jos laajaan yhteistyöhön ei ole kykyä ja halua, lopputuloksena syntyy sellaisia päätöksiä kuin maanantaina valtuustosalissa. Äänestyksissä enemmistöön riittää 26 valtuutettua.

Mikkelin päätöksenteossa toimintatapojen pitää parantua. Nyt olisi kaikissa ryhmissä syytä pysähtyä miettimään, miten vaikeasta tilanteesta päästään yhdessä eteenpäin.