Pääkirjoitus: Uudenmaan koronatilanne hermostuttaa hallitusta

Korona on lähtenyt leviämään kevättäkin nopeammin. Uusia tartuntoja raportoitiin lauantaina ja sunnuntaina koko maassa noin 900. Näistä noin 70 prosenttia havaittiin Uudellamaalla.

Maanantaina käyttöön otettiin paikallisten viranomaisten asettamia rajoituksia Uudellamaalla. Yli 20 osanottajan yleisötilaisuudet ja kokoukset sisätiloissa kiellettiin. Aikuisilta kiellettiin kontaktilajien harrastaminen. Etäopetuksen osuus kouluissa lisääntyy.

Koronakuva synkkeni maanantaina, kun helsinkiläisessä senioritalossa oli löydetty peräti 28 tartuntaa. Kun korona tarttuu isoina ryppäinä vanhuksiin, kasvavat myös kuolleisuusluvut. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi maanantaina yhdeksästä uudesta koronakuolemasta.

Vaikka rajoitustoimet ovat merkittäviä, monet terveydenhuollon ammattilaiset ennakoivat, että lisää tarvitaan. Korona leviää nyt niin vauhdikkaasti, että tartuntaketjujen jäljittäminen vaikeutuu päivä päivältä.

Myös poliitikkojen hermostuneisuus lisääntyy. Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina hallituslähteisiinsä vedoten, että valmiuslain käyttöönottokin on harkinnassa. Keväällä valmiuslaki otettiin käyttöön ja Uusimaa suljettiin.

Hallitus kokoontuu keskiviikkona arvioimaan koronatilannetta. Ensimmäisten päivien kokemukset Uudenmaan rajoitustoimista saavat tuskin hallitusta ehdottamaan poikkeusolojen asetuksia

Järeä lainsäädäntö on viimeinen keino pandemian vastaisessa taistelussa. Kun mennään ääritoimiin, pysähtyy myös talous. Kun talous pysähtyy, syntyy muita merkittäviä ongelmia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijat ovat koko pandemian ajan korostaneet kaikkien kansalaisten vastuuta. Hyvällä käsihygienialla torjutaan myös muita tarttuvia tauteja. Maskien käyttämisessä riittää petrattavaa. Itsekkyyden sijaan tarvitaan yhteisvastuuta.

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi