Pääkirjoitus: Maakuntavaalit eivät vielä jaksa kiinnostaa

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) arvostelee jälleen voimakkaasti hallituksen maakuntauudistusta. Hän sanoo sen pahentavan byrokratiaa ennennäkemättömällä tavalla ja arvelee, että hallituksen päätavoitteisiin kuuluva hanke vielä kaatuu kevään aikana eikä maakuntavaaleja tule.

Pormestari arvioi uudistusta Helsingin näkökulmasta, mutta eivätpä maakuntavaalit herätä kansalaisissakaan ainakaan vielä suurta innostusta. Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS tutki helmikuun alussa kansalaisten kiinnostusta lähiajan eri vaaleja kohtaan, eivätkä tulokset maakuntavaalien osalta olleet kovin kummoiset. Kiinnostavuudessa ne hävisivät jopa eurovaaleille, jotka toistaiseksi ovat olleet peränpitäjinä äänestysaktiivisuutta vertailtaessa.

Maakuntavaaleja piti kiinnostavina vain 47 prosenttia vastaajista. Vähäistä kiinnostusta voi tietysti tulkita monin tavoin. Maakuntauudistushan on vielä kesken, ja voi olla, että kansalaisten mielenkiintokin herää vasta sitten, kun asiassa päästään tositoimiin ja uudistuksen toteutuminen varmistuu. Kaikille ei ehkä vielä ole kirkastunut se, miten suuri vallankäyttäjä tulevasta maakunnasta tulee sosiaali- ja terveysasioissa.

Laimeassa suhtautumisessa voi olla mukana myös vastahakoisuutta. KAKSin tutkimuksen perusteella uudistus jakaa kansalaisia asuinpaikan ja poliittisen kannan mukaan. Maaseudulla ja Keskustan äänestäjien parissa siihen suhtaudutaan myönteisemmin kuin kaupungeissa, kuten Vapaavuorenkin lausunnot osoittavat.

Kiinnostusta voidaan lisätä ehdokasasettelulla, mutta puolueissa on ristivetoa siitä, pitääkö kärkinimien asettua ehdolle lainkaan.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi