Pääkirjoitus: Pirullinen ongelma – Mikkelin kouluverkko pitää rakentaa uusiksi mutta kiitoksia siitä ei ole luvassa

Mikkelin kaupungille on rysähtämässä käsiin varsinainen pommi. Koulut näyttävät osoittautuvan yksi kerrallaan sisäilmaongelmaisiksi. Viidessä pahimmassa opiskelee yhteensä toista tuhatta lasta. Lisäksi Anttolassa odotellaan parakeissa päätöstä uuden koulun rakentamista. Rantakylässä parakkielämä on jo loppupuolella, kun uusi koulu valmistuu vielä tänä vuonna.

Lähivuosina kaupungin pitää laittaa ehkä 50 miljoona euroa koulujen ja päiväkotien uusimiseeen. Samaan aikaan rahaa kuluu muun muassa vedenpuhdistamon rakentamiseen; sen hintalappu on tällä hetkellä 45 miljoonaa euroa, mutta päälle voi tulla helposti miljoonia, kun hinta-arviot ovat pettäneet.

Ryhmän työ on erittäin vaikea. Tekeepä se millaisia päätöksiä vain, osa kaupunkilaisista pitää niitä väärinä.

Poliitikoista ja viranhaltijoista koostuva työryhmä miettii parhaillaan uusiksi kaupungin kouluverkkoa ja muita palveluita pitkälle tulevaisuuteen. Ryhmän pitäisi paitsi harventaa verkostoa, myös etsiä palveluille paikat, jotka tavoittavat kuntalaiset mahdollisimman hyvin.

Samaan aikaan pitäisi hoidella syliin kaatuvat akuutit sisäilmakriisit ja varmistua, ettei kukaan joudu käymään koulussa, päiväkodissa tai töissä terveytensä hinnalla.

Ja kaiken takana on talouden paine: kaikkea ei millään voi korjata kerralla. Lisäksi tehtävät ratkaisut ja investoinnit vaikuttavat kaupungin koko käyttötalouteen pitkälle tulevaisuuteen.

Ryhmän työ on erittäin vaikea. Tekeepä se millaisia päätöksiä vain, osa kaupunkilaisista pitää niitä väärinä. Jos päätöksiä ei synny, rahat kuluvat joka tapauksessa, mutta ilman kokonaissuunnitelmaa. Se taas olisi tuhoisaa sekä kaupungin taloudelle että kuntalaisten saamille palveluille.

Nyt testataan päättäjiemme yhteistyökyky.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.