Pääkirjoitus: Tulevat miljonäärit, tervetuloa perustamaan tänne yrityksiä — Jokaiselle veroeurolle keksitään varmasti käyttöä

Maanantaina julkaistut verotiedot ovat taas olleet yksi viikon puheenaiheista. Jotkut kutsuvat veropäivää sitkeästi kateuspäiväksi. Toivottavasti yhä useampi alkaa kutsua sitä Hyvien Veronmaksajien Päiväksi. Lehtien tuloslistauksissa nimittäin listataan paitsi suurimmat tulot myös parhaat veronmaksajat.

Harva veroja rakastaa, mutta juuri verotus on keino, jolla suomalainen hyvinvointiyhteiskunta kerää varat toimiakseen. Kun kunnat eri puolella maata ja maakuntaa ovat syksyllä kertoneet talousongelmistaan, yksi keskeinen huolenaihe on ollut juuri verotulojen huono kertyminen.

Etelä-Savossa hyvin ansaitseva ”luokka” on varsin ohut, vaikkapa Uudenmaan alueeseen tai muihin Suomen kasvukeskuksiin verrattuna. Viime vuonna Etelä-Savossa yli miljoonan euron tuloihin pääsi vain kuusi henkilöä.

Yli 300 000 euron tuloihin ylsi Etelä-Savossa 43 henkeä. Veroja tämä yhteen bussiin mahtuva joukko maksoi noin 9,4 miljoonaa euroa. Edellisvuodesta määrä laski yli kymmenellä. Samalla tämän joukon maksamat verot pienenivät lähes kolmella miljoonalla. Suurituloisten kärjessä maakunnassa on joka vuosi muutama yrityksensä myynyt ja muutama sijoittaja. Vähän alempana näkyy apteekkareita ja joukko suurimpien yritystemme palkkajohtajia.

Vaikka kohtuullisen tasainen tulonjako yhteiskunnassa on järkevä poliittinen tavoite, ei tekisi pahaa, että miljoonatuloja nauttivien yrittäjien määrä Etelä-Savossa kasvaisi. Hyvinvointiyhteiskunta ei kestä kasassa, jos meiltä ei jatkuvasti löydy ihmisiä ja yrityksiä, jotka kykenevät luomaan uusia ideoita, työpaikkoja ja talouskasvua.

Leveä tulokärki kertoo toimivasta taloudesta, jossa yritykset tekevät tulosta ja verotettavaa syntyy. Tervetuloa siis tulevat miljonäärit perustamaan tänne matkailuyrityksiä, tietotekniikka-startupeja, konepajoja, verkkokauppoja, cleantech-pajoja ja hoivayrityksiä.

Jokaiselle kertyvälle veroäyrille keksitään kyllä käyttöä.