Pääkirjoitus: Muisti sopii Mikkeliin

Sodan ja rauhan keskus Muisti täydentäisi komeasti historiaan pohjautuvaa tarjontaa Mikkelissä.

Sodan ja rauhan keskus Muisti täydentäisi komeasti historiaan pohjautuvaa tarjontaa Mikkelissä. Kaupungissa toimivat jo Päämajamuseo ja Jalkaväkimuseo. Täältä löytyy eräs Suomen merkittävimmistä arkistoinnin ja digitoinnin keskittymistä. Jos sotiemme historiaa tallentava ja esittävä tietokeskus jonnekin perustetaan, Mikkeli on paras mahdollinen paikka.
Muistin konseptina on keskittyminen ihmiseen ja hänen kokemuksiinsa. Lähestymistapa on moderni, ja se vedonnee laajempiin yleisöihin kuin vain sotatapahtumiin tai taisteluihin painottuvat museot. Myös tapa toimia on uudenlainen: ideana on toteuttaa näyttelyt elämyksellisinä ja interaktiivisina digitaalisuutta ja jopa virtuaalitodellisuutta hyödyntäen.
Keskukseen liittyvät kysymysmerkit kohdistuvat ennen kaikkea talouteen. Maanantaina julkistetun perustamissuunnitelman mukaan Muistin rakentaminen on viiden miljoonan euron hanke. Kaupungin osuus tästä olisi kaksi miljoonaa euroa. Muu raha tulisi valtiolta, säätiöiltä sekä yksityisiltä yrityksiltä ja henkilöiltä.
Jos muu perustamisrahoitus saadaan kerättyä, Mikkelin osuus jää kohtuulliseksi. Menojen vastapainoksi voi nimittäin laskea myös tuloja, sillä keskus tuo kaupunkiin työpaikkoja ja lisää vetovoimaa.
Mikkelin kannalta keskeistä on, että keskuksen talous pystytään varmistamaan myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Liiketaloudelliselta pohjalta Muisti ei nimittäin koskaan ole kannattava. Talous pitää saada silti niin tukevalle pohjalle, että Muisti pystyy uusiutumaan ja pysymään vetovoimaisena. Mikkeliläisten veronmaksajien roolin rahoittamisesta täytyy pysyä jatkossakin kohtuullisena.

Timo Laitakari
timo.laitakari@lansi-savo.fi

Timo Laitakari

Timo Laitakari