Pääkirjoitus: Savonsolmun kokoinen aukko

Pieksämäen legendaarisen Savonsolmun ovien sulkeutuminen jättää ison aukon. Vuonna 1976 perustettu hotelli ei elänyt enää loistonsa päiviä. Silti sillä oli yhä merkittävä rooli Pieksämäen sykkeessä.

Kun hotellitoiminta loppuu, se merkitsee saman tien hankaluuksia monille yleisötapahtumille ja matkailulle ylipäänsä. Elinvoima kärsii. Savonsolmu Bluesin järjestäjät ehtivätkin jo ilmoittaa oman juurimusiikkitapahtumansa lopettamisesta.

Jos Pieksämäellä aikoo järjestää seminaarin tai kekkerit, jonne yleisö saapuu vähän kauempaa, yöpymispaikan etsiminen vaikeutuu. Seudulta toki löytyy muutakin majoitusta, mutta keskustassa palveleva hotelli on eri asia kuin kauempana toimivat majatalot tai vastaavat.

Sinällään Savonsolmun sulkeutuminen ei ollut mikään yllätys: väestötappioalueiden pienet hotellit ovat muuttuneet uhanalaiseksi lajiksi. Kun alueen taloudellisen vireys hiipuu, Airbnb:n kaltainen uusi kilpailu kalvaa ja hotellikiinteistöjen ikääntyminen syö vetovoimaa, vaikea yhtälöhän siitä syntyy järkevän liiketoiminnan kannalta.

Hotellitoiminta keskittyy Suomessa yhä selvemmin suurempiin kaupunkeihin. Valtakunnallisena ilmiönä on hotellien koon kasvu ja samaan aikaan määrän väheneminen. Etelä-Savossakin on saatu huomata, ettei pelkkä perinteinen nimi takaa jatkuvuutta.

Savonsolmu on yhä myynnissä, eli jatkaja voi periaatteessa löytyä. Pidemmällä tähtäimellä toiminnan kestävyys näyttää kuitenkin haastavalta. Vanha rakennus vaatii kohta tuntuvan remontin. Halukasta investoijaa voi olla vaikea löytää näkyvissä olevilla tuotto-odotuksilla – ellei sitten liikeideaan keksitä jotain ihan uutta.