Pääkirjoitus: Riittävästi mutta ei liikaa

Kansalaismielipide tuntuu olevan sellainen, että kaikki kovatkin keinot koronan taltuttamiseksi kelpaavat. Vähän samoilta näyttävät tunnelmat poliittisella kentällä.

Hallitus on jo ottanut käyttöön suomalaisittain ennennäkemättömän raskaita konsteja hyvin nopealla aikataululla. Silti oppositiosta on voinut kuulla kritiikkiä hitaudesta ja päättämättömyydestä.

Lainsäädäntöämme moititaan joustamattomaksi, kun Uudenmaan eristäminen ei onnistu ilmoitusasiana. Tässä kritiikissä unohtuu, että juuri näin oikeusvaltion pitää toimiakin. Ihmisten perustavanlaatuisten oikeuksien rajoittamisen pitää olla vaikeaa ja monen lukon takana.

Turha meidän on ryhtyä hädän hetkelläkään kadehtimaan vaikkapa kommunistisen puolueen hallitsemaa Kiinaa. Vaikka siellä sutjakasti toimitaan.

Käsitykset koronan vaarallisuudesta ovat Suomessa tarkentuneet. Uhkakuva on lähinnä synkentynyt. Tässä valossa vaatimukset voimakkaista toimista ovat ymmärrettäviä.

Samaan aikaan myös keskustelu koronan jälkeisestä ajasta ja olojen normalisoimisesta on viriämässä.

Kun suomalaiset eristetään koteihinsa, se hidastaa viruksen leviämistä ja tasaa terveydenhuollon kuormaa. Samalla toimet aiheuttavat vaikeuksia paitsi taloudelle, myös ihmisten hyvinvoinnille ja jopa terveydelle.

Nyt kysellään, kuinka kauan Suomi voidaan pitää suljettuna. Joskus koittaa aika, jolloin eristäytymisen haitat muuttuvat suuremmiksi kuin hyödyt.

Korona ei lopeta muita ongelma. Alkoholismi, perheväkivalta ja sosiaaliset ongelmat voivat pikemminkin korostua ja pahentua, kun ihmiset joutuvat pysyttelemään pienissä piireissä neljän seinän sisällä.

On helppo sanoa, että terveys pitää asettaa talouden edelle. Toisaalta – kuten 90-luvun suuresta lamasta muistetaan – myös talouskriisi voi vaikuttaa ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin pitkäkestoisesti ja syvällisesti.

Taloudessa nähdään jo nyt, että pandemia laittaa kokonaisia liiketoiminnan aloja valtaviin vaikeuksiin ja leikkaa maan ja maailman talouskasvua dramaattisesti.

Koronapandemia pitää pysäyttää, siitä ei ole erimielisyyttä. Vaikeus on vastatoimien mitoittamisessa. Jos lääke on liian vahvaa, se voi osoittautua tautia vaarallisemmaksi.

Sanna Marinin (sd.) hallitus on mahdottoman tehtävän edessä. Pitää tehdä oikeita asioita, riittävästi ja oikeaan aikaan. Yhtään liikaa ei saa tehdä. Kukaan ei vielä tiedä, mikä lopulta osoittautuu parhaaksi politiikaksi.