Pääkirjoitus: Yrittämisessä on riskinsä, kuten Bio-GTS:n konkurssi osoitti – Siinäkin on riskinsä, ettei mitään yritä

Liike-elämään kuuluvat riskit. Tästä saatiin tuoretta näyttöä maanantaina, kun jyväskyläläinen biokaasulaitosten tekniikkaa kehittänyt Bio-GTS Oy hakeutui konkurssiin. Nopeasti kasvaneen yhtiön rahoituspohja ei kestänyt. Sen toimittamissa laitoksissa on ollut teknisiä ongelmia eikä projekteja ole saatu valmiiksi, kuten piti.

Mikkelissä yhtiöllä oli iso urakka Metsä-Sairilassa, jonne sen piti toimittaa liikennepolttoainetta tuottava biokaasulaitos. Haukivuorella on tehty biokaasua karjanlannasta Bio-GTS:n laitteilla jo jonkin aikaan.

Haukivuorella tekniikka ei ole toiminut suunnitellusti. Biohauki Oy irtautui jo kesällä Bio-GTS:stä ja yrittää nyt hioa tekniikan kuntoon omin voimin. Mikkelissä Biosairila Oy miettii parhaillaan, kuinka saisi vietyä maaliin kymmenen miljoonan euron hankkeen. Nähtäväksi jää, millaisia taloudellisia vaikutuksia konkurssilla on hankkeille ja miten ne saadaan lopulta kannattamaan.

Liike-elämään kuuluvat riskit. Bio-GTS:n osalta riskejä kantavat pääosin osakkeenomistajat ja rahoittajat. Mikkelissä biotalousbisneksen riskejä kantavat myös veronmaksajat, sillä sekä Biohauessa että Biosairilassa enemmistöomistaja on Mikkelin kaupunki omistamiensa yhtiöiden kautta.

Miksi Mikkeli lähtee mukaan riskipitoisiin hankkeisiin, joissa on normaalien liiketoimintariskien lisäksi iso teknologiariski ja joissa markkinat ovat epävarmat?

Liikennepolttoaineiden kehitys ja tuotanto eivät varsinaisesti ole kaupungin ydintoimintaa. Miksi Mikkeli lähtee mukaan riskipitoisiin hankkeisiin, joissa on normaalien liiketoimintariskien lisäksi iso teknologiariski ja joissa markkinat ovat epävarmat?

Biotalous on tulevaisuuden ala. Mikkelissä uskotaan, että alalle voi syntyä tulevaisuudessa työpaikkoja ja verotuloja. Ideaalimaailmassa jalostamoinvestoinnit tehtäisiin yksityisellä rahalla. Kun sellaista ei ole, kaupunki joutuu ottamaan roolin, joka sille ei kuulu.

Kaupungin linjausta voi aina moittia. Sekin kannattaa muistaa, että kaikkein suurin riski Mikkelille olisi, ettei mitään edes yritä.

Uusimmat uutiset