Pääkirjoitus: Luomu on oivallinen mahdollisuus - osallistu tapahtumaan viikonloppuna

Etelä-Savossa on perinteitä puhtaalle tuotannolle. Jo Mikkelin läänin maaherra Uki Voutilainen puhui aikoinaan ekoläänistä.

Etelä-Savossa on perinteitä puhtaalle tuotannolle. Jo Mikkelin läänin maaherra Uki Voutilainen puhui aikoinaan ekoläänistä. Luomun edelläkävijät olivat liikkeellä 80-luvulla, kun Juvalle perustettiin Partalan luomututkimusasema. Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskuksen tulo vahvisti asiaa. Luomuinstituutti tunnetaan nykyään myös kansainvälisesti.
Etelä-Savossa tuotetaan ja tarjotaan luomua. Ihmiset ovat kiinnostuneita luomusta, vaikka arjessa moni valitseekin muita vaihtoehtoja. Hinta, saatavuus ja tottumuskin vaikuttavat ostopäätökseen.
Etelä-Savon pellosta 14,5 prosenttia on luomutuotannossa. Suurimmat tuotantosuunnat Etelä-Savossa ovat perinteisen nurmiviljelyn lisäksi kotieläintalous ja avomaanvihannesviljely. Maakunnassa on lisäksi muun muassa mehiläistiloja.
Luomutiloille on muille tiloille tyypillisempää jalostaa tuotteet itse. MTK Etelä-Savon toiminnanjohtaja Vesa Kallio arvioi viime perjantain lehdessä, että mitä lähempänä tavara muuttuu arvokkaammaksi, sitä lähemmäs jää myös raha. Jalostuksen ja markkinoinnin vinkkelistä Suomi on kuitenkin pieni maa ja ihmisiä on vähän. On luonnollista, että tuottaja hakee ennen kaikkea hyvää tuottajahintaa.
Vaikeina talousaikoina tarvitaan omaperäisiä ja luontaisia ratkaisuja elinkeinoelämän kohentamiseksi. Esimerkiksi matkailubisneksessä pitää erottua. Suomi on kallis maa, johon ei tulla pelkästään halpalomalle. Hemmotellut ja maksukykyiset matkailijat arvostavat laatua ja hyvää ruokaa kotimaasta riippumatta.
Etelä-Savo on kehittynyt aidosti ruokamatkailun maakunnaksi, ja sitä vahvuutta kannattaisi hyödyntää. Paikallisia erikoisuuksia ei pysty ostamaan välttämättä mistään muualta koko maailmasta. Matkailun lisäksi ja seurauksena myös talous vahvistuu.
Luomutuotteet ovat kansainvälinen trendi. Siihen kannustavat niin eettiset kysymykset ja ympäristösyyt kuin terveysvaikutukset. Kuluttajilla on erilaisia motiiveita luomuinnostukseen.
Tänään alkava valtakunnallinen luomuruokatapahtuma tarjoaa tietoa, maistiaisia ja elämyksiä. Eteläsavolaisille luomutuottajille Mikkelissä järjestettävä kolmipäiväinen tapahtuma on mahdollisuus markkinoida omia tuotteitaan. Luomua kannattaa pitää mahdollisuutena koko maakunnassa. Se on asia, jonka kuluttaja loppujen lopuksi ratkaisee. Ilman tarjontaa ei ole kysyntääkään.

Nyt kannattaa osallistua ainutlaatuiseen tilaisuuteen, jossa voi kuluttajana kokeilla uusia makuja ja tuotteita.


Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas

Tiina Ojutkangas