Pääkirjoitus: Mökkeilyssä on yhä kasvun varaa Mikkelin seudulla

Mökkeily on maakunnalle keskeinen vetovoimatekijä. Vapaa-ajan vieton tavan tulevaisuudesta näkee monenlaisia arvioita.

Uutisjutuissa olemme kertoneet, että uusien mökkien rakentaminen on vähentynyt ja että valmiiden mökkien kaupassa tarjonta kasvaa ja hinnat ovat hieman laskeneet.

Jutuissa on todettu toisaalta myös, että nykyisiä mökkejä kunnostetaan ja varustellaan paremmin. Mökkikaupassa määrä on pysynyt lähes ennallaan, sillä vain kalleimmat mökit liikkuvat hitaasti.

Mikkelin seudulla sormea on syytä pitää mökkeilyn valtimolla ja pitää pulssi tasaisena. Vapaa-ajan asumisella on suuri taloudellinen merkitys kaupalle, muille elinkeinoille ja koko alueen elinvoimalle.

Vapaa-ajan asuntojen käyttö perustuu pitkälti omiin autoihin, ja siksi toimintaa on alettu karsastaa ilmastonmuutoksen perustein. Autojen käyttövoimien muutos, energiatehokkuus ja seutumme läheisyys pääkaupunkiseutuun nähden tekevät mökkeilystä kuitenkin hyväksyttävämpää, jos ylipäänsä jossain lomaillaan. Ainakin kotimaisuusaste puoltaa mökkeilyä lentomatkailuun verrattuna.

Maakunnan ulkopuolelta tulevien vapaa-ajan asukkaiden kulutuksen arvoksi on Ruralia-instituutin tutkimuksessa laskettu noin 160 miljoonaa euroa, ja kulutukselle on ennustettu nousua vielä kymmenillä miljoonilla.

Puhtaiden järvien ja kauniin luonnon ohella mökkiläiset tarvitsevat palveluja. Lomailijat eivät kyliä ja kaupunkeja yksin pelasta mutta antavat mahdollisuuksia palvelujen laajentamiseen ja työpaikkojen lisäämiseen.

Kasvu edellyttää palvelutarjonnan mukautumista, markkinointia ja neuvontaa. Uudet omistajasukupolvet eivät tule mökille enää puurtamaan. Mökit pysyvät tehokkaassa käytössä, kun omistajien tarpeet ja paikallisten yrittäjien osaaminen saadaan kohtaamaan toisensa.

Mikko Kontti
mikko.kontti@lansi-savo.fi