Pääkirjoitus: Kuntatalous on kohtuullisessa kuosissa, mutta henkseleitä ei sentään ole syytä paukuttaa

Ennakkotiedot viime vuodelta kertovat, että Mikkelin ja Pieksämäen seuduilla kuntataloudessa meni keskimäärin vähintäänkin siedettävästi. Menot ovat pysyneet aisoissa ja tulopohja pitänyt.

Henkseleiden paukutteluun ei silti ole syytä: velat ovat monessa kunnassa niin isot, että vähän hirvittää.

Monessa kunnassa lähivuosien jättimäiset investoinnit uhkaavat viedä kaiken hapen.

Koko maan hyvä taloussuhdanne avitti myös kuntia. Parantunut työllisyystilanne näkyy sekä verotuloissa että pienempinä työttömyysmenoina. Hyvä taloussuhdanne jatkunee lähivuodet, vaikka huippu taidettiin jo saavuttaa.

Alueen pikkukunnissa tilanteet vaihtelevat. Puumala ja Hirvensalmi ovat melkein velattomia ja tekivät hyvät tulokset. Pertunmaalla taas velka painaa ja tulopuolella kiusaa riippuvuus valtionosuuksista.

Monessa kunnassa lähivuosien jättimäiset investoinnit uhkaavat viedä kaiken hapen. Miljoonissa mitaten Mikkeli liikkuu omassa luokassaan, mutta suhteessa kunnan kokoon Juva menee ohi. Sisäilmaongelmista kärsivät koulut täytyy panna kuntoon, vaikkei oikein olisi varaa.

Koko kuntakenttä odottelee keväällä päätettävää sote- ja maakuntauudistusta jonkinlaisessa välitilassa. Jos uudistus menee läpi, yli puolet kuntien menoista siirtyy uusille maakunnille soten mukana. Samalla verotulot puolittuvat, kun automaattileikkuri vie veroprosentista 12,5 yksikköä.

Vasta aika näyttää, miten kunnat uuteen tilanteeseen sopeutuvat ja miten vanhojen velkojen kanssa voidaan elää.

Perjantaina saatiin rohkaisevia uutisia, kun Essote kertoi ennakkotietoja ensimmäisestä vuodestaan. Kuntayhtymän menopuoli piti ja omistajakunnat saivat säästöjä. Juuri sitä koko sote-uudistuksella ja sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatiolla haetaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.