Pääkirjoitus: Politiikan sävy näkyy ehdokasasettelussa — Ilmapiiri on muuttunut, eikä vaalisuma helpota asetelmia

Puolueiden ehdokasasettelu ensi kevään eduskunta- ja maakuntavaaleihin oli määrä olla pääpiirtein koossa jo viime keväänä, mutta lähes kaikki puolueet ovat esimerkiksi Kaakkois-Suomen vaalipiirissä lykänneet ehdokkaiden nimeämisen pitkälle syksyyn.


Ehdokasasettelussa tuntuu olevan jotain outoa ilmassa. Päättäjien parissa näkyy sukupolvenvaihdos. Ykköspäättäjistä iso osa luopuu politiikasta tai ainakin panttaa päätöstään, syystä tai toisesta.
Etelä-Savon maakunnassa Mikkelin kansanedustaja Lenita Toivakka (kok.) ilmoitti, ettei aio enää asettua ehdolle.
Päätöstään eivät ole kertoneet vielä ministeri Jari Leppä (kesk.) ja kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.). Tuntuisi kuitenkin lähinnä uskomattomalta, että Leppä jättäisi politiikan tai ensimmäisissä vaaleissaan hyvän äänisaaliin saanut Kosonen ei haluaisi jatkaa.


SDP:ssä Satu Taavitsainen pyrkii ilman muuta uudelle kaudelle.
Mäntyharjun ministeri Antti Häkkänen (kok.) on mukana ja menee läpi. Savonlinnassa ex-sinisen Kaj Turusen on ensin päästävä kokoomuksen listalle. Mikkelissä kokoomus tarvitsee Toivakan tilalle naisehdokkaan.
Vihreissä ykkösnimiä puuttuu sen verran, että Savonlinnan Heli Järvisellä on tie auki jatkokaudelle.


Eduskuntavaaliehdokkaiden haussa vallitsee melkoinen radiohiljaisuus. Epäröinnit ja luopumiset osin ymmärtää, sillä politiikan ilmapiiri on muuttunut. Tämä näkyy vaikkapa Toivakan lähtöperusteluissa.
Politiikkaan on ilmaantunut puoluepoliittista ja itsekästä edunvalvontaintressiä sen sijaan, että keskityttäisiin asioiden hoitamiseen.
Päätöksentekoa ohjaavat fiilinkipohjalta vedetyt linjaukset, eikä vaalien läheisyys helpota asetelmaa.

Tilanne hämmentää äänestäjää. Äänestäjissä on entistä enemmän sellaisia, jotka eivät ole vielä määritelleet poliittista väriään.