Pääkirjoitus: Kokoomus hakee suuntaa — Yhteistyö perussuomalaisten kanssa alkaa taas maistua

Kokoomusjohto kiersi viime viikolla maakuntakeskusten toreja ja kauppakeskuksia. Nyt oli sopiva hetki hengen nostatukselle ennen kuin eduskunnan kevätistuntokausi alkaa.

Mikkelin vuoro oli perjantaina. Kauppakeskus Stellassa puheenjohtaja Petteri Orpo paitsi neuvoi hallitusta myös kertoi hakevansa jatkoa puolueen puheenjohtajana (LS 31.1.).

Porin puoluekokouksesta kesäkuussa tulee kokoomuksen kannalta kiinnostava. Kokoomuksen sisällä näyttää olevan käynnissä jonkinlainen suunnanmuutos, ja usein tällaisiin liittyy myös henkilökysymyksiä.

Päätyminen oppositioon ja perussuomalaisten nousu ovat saaneet monet kokoomuslaiset tarkastamaan kantojaan ja arvojaan. Kesäkuussa 2017 kokoomus sanoi tiukasti ei hallitusyhteistyölle perussuomalaisten kanssa. Perusteena oli muun muassa erilainen arvopohja ja ihmiskäsitys. Iltalehden lauantaina julkaisema kysely kertoo, että nyt valtaosa kokoomusvaikuttajista pitäisi tällaista yhteistyötä tervetulleena.

Kokoomuksen sisälle on aina mahtunut erilaisia suuntauksia arvoliberaaleista ja kansainvälisyyttä korostavista koti-uskonto-isänmaa-konservatiiveihin. Viime aikoina liberaali suuntaus tuntuu vähintäänkin nuupahtaneen.

Petteri Orpo ei ole saanut vielä vastaehdokkaita puheenjohtajakisaan. Ei pidä ihmetellä, jos niitä keväämmällä ilmaantuu. Painetta tähän selvästi on. Vakava haastaja olisi esimerkiksi erilaisissa gallupeissa hyviä lukemia kerännyt Mäntyharjun Antti Häkkänen, jota pidetään Orpoa selvästi konservatiivisempana. Mikkelissä Häkkänen toisti vanhan viestinsä, ettei hänellä ole asiassa lausuttavaa.

Suomen poliittisessa elämässä keskellä tuntuu olevan nyt vaikeaa, kun vahva arvopohjainen politiikka hallitsee gallupeja. Taktisesti kokoomuksenkin voi siis olla viisasta korostaa oikeistolaisuuttaan ja konservatiivisuuttaan maltillisuuden ja liberaalisuuden sijaan.

Valinta toki sisältää myös riskin: vapaamieliset keskitien kulkijat voivat joutua kodittomiksi.