Pääkirjoitus: Isoa kalaa kannattaa pyytää – Itä-Suomen maakuntien tavoite saada Savonlinnasta Euroopan kulttuuripääkaupunki on valtava mahdollisuus

Itä-Suomen maakuntien aie hakea yhdessä Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi yllätti iloisesti. Tavoite on loistava! Kulttuuripääkaupungin status toisi koko alueelle ja erityisesti Savonlinnaan matkailijoita, huomiota ja rahaa.

Mikkelistä, Kuopioon, Joensuuhun ja Lappeenrantaan ulottuvalla alueella on paljon hienoja kulttuuritapahtumia ja -kohteita. Saimaa-ilmiöksi nimetyllä yhteisellä pyrinnöllä ne voivat synnyttää sellaista buustia, johon kenelläkään ei yksin ole mahdollisuuksia.

Parhaimmillaan jo hakuprosessi parantaa alueen ilmapiiriä ja itsetuntoa.

Voimien kokoaminen on arvokasta sinänsä. Itä-Suomea yhdistävät paitsi maantiede, myös haasteet väen vähenemisestä vanhenemiseen, hitaaseen kasvuun ja näköalattomuuteen. Yhteistyötä on toki tehty aikaisemminkin, mutta ei se mitenkään leimallista ole ollut.

Kun maakuntien vahvuudetkin — metsät, vesistöt, matkailu — ovat pitkälti samat, yhteistyöstä voi syntyä voimaa, jolla murheelliset kehityskäyrät saadaan värähtämään vähän iloisempiin asentoihin.

Jos jotain aikoo saada, panostusten ja sitoutumisen pitää olla tavoitteen mukaisia.

Euroopan kulttuuripääkaupunki valitaan Suomesta vuonna 2026. Jo nyt kisaan ovat ilmoittautuneet Tampere yhdessä Mänttä-Vilppulan kanssa sekä Oulu. Kun hakuaikaa on vuoteen 2020, lisää hakijoita ilmaantunee.

Pelkkä hakeminen on iso ponnistus. Esimerkiksi Tampereella on varauduttu kahtena seuraavana vuonna yhteensä lähes miljoonan euron kustannuksiin. Varsinaisen kulttuuripääkaupunkivuoden kustannukset lasketaan lisäksi kymmenissä miljoonissa.

Turku oli kulttuuripääkaupunki vuonna 2011. Siellä ynnättiin tapahtumien tuoneen kaupunkiin ulkopuolista rahaa 260 miljoonaa euroa. Menojen vastapainoksi tulojakin on siis odotettavissa.

Sitä ei vielä tiedetä, millaisin eväin ja ohjelmin Savonlinnan hakua ryhdytään edistämään. Viralliset päätökset hakuun lähtemisestäkin puuttuvat niin maakunnista kuin kaupungeista.

Savonlinnassa kaupunginjohtajan kommentit hausta olivat varovaisia. Talousvaikeuksissa kipuileva kaupunki joutuu ynnäilemään, onko sillä varaa olla mukana.

Lopulliset päätökset hakuun osallistumisesta kannattaakin harkita huolella. Kyse on vaativasta rutistuksesta, eikä yrittelemään pidä lähteä. Jos jotain aikoo saada, panostusten ja sitoutumisen pitää olla tavoitteen mukaisia.