Pääkirjoitus: Matkailussa on iskun paikka

Matkailu- ja ravintola-alan karmea kevät kääntyy kysymysten kesäksi. Palvelut alkavat pikkuhiljaa aueta, mutta kukaan ei tunnu tietävän, mitä tapahtuu.

Ravintolat joutuvat miettimään, miten toiminnan saisi kannattavaksi, kun rajoitukset kiusaavat. Osa pitää vielä ovia kiinni. Osa rakentaa terassilaajennuksia.

Hotelli- ja majoitustoiminta viriää, mutta kesän isojen tapahtumien peruminen ja kaikkinainen epävarmuus kiusaavat.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu julkisti kyselytutkimuksen lomasuunnitelmista. Kiinnostava tulos oli, että kolme miljoonaa suomalaista aikoo lomailla loppuvuonna. Heistä kaksi miljoonaa ei vain tiedä missä.

Suomen matkailutase on miinuksella. Kansalaisemme kiikuttivat joka vuosi viisi miljardia euroa ulkomaan matkoihin ja kohteisiin. Vastaavasti ulkomailta tänne tulee rahaa kolmisen miljardia. Ulkomaan turistin jääminen kotiin iskee pahasti joihinkin yrittäjiin.

Tilasto kuitenkin muistuttaa, että matkailualamme kokonaisuutena voi jopa voittaa, jos ihmiset käyttävät ulkomaan reissuista säästyvät varat kotimaassa. Osalla toki on rahat tiukalla esimerkiksi lomautusten takia tiukalla, mutta se koskee vain osaa. Jos ulkomaille lentämiseen ei koronan takia ole entisiä mahdollisuuksia – ei ehkä intoakaan – kotimaan matkailulle aukeaa uudenlaisia ovia.

Kun koronan tartuntamäärät pysyvät alhaisena ja ihmiset käyttäytyvät vastuullisesti, matkailu vaikkapa Mikkelin seudulla on hyvin turvallista. Viikonlopun automäärät Viitostiellä kertovatkin, etteivät etelän mökkiläiset ole Järvi-Suomea hylkäämässä. Päinvastoin ilmassa on ollut merkkejä jo laajemmastakin mökkibuumista.

Vaikka koronavirus rajoittaa, maakunnista löytyy vaikka mitä tekemistä ja potentiaalia. Matkailuyrittäjiltä kysytäänkin nyt ideoita ja rohkeutta uusien palveluiden kehittämisessä ja markkinoinnissa.

Jos kaksi miljoonaa suomalaista ei tiedä, missä kesälomansa viettää, siitä joukosta riittää uusia kanta-asiakkaita monelle mökkikunnalle, ravintolalle ja palveluyrittäjälle. Kun vanha markkina murtuu, voitettavaa on paljon.